Блекаут на ЗАЕС: експертка розповіла про загрозу на 4-му енергоблоці

Війна

На Запорізькій АЕС у ніч проти 2 грудня відбувся повний блекаут. Вночі під час повітряної тривоги було знеструмлено останню лінію “Запорізька АЕС – Дніпровська” напругою 750 кВ – ЗАЕС перейшла на живлення власних потреб від дизельних генераторів.   

Як розповіла в ефірі телемарафону експертка з ядерної енергетики Ольга Кошарна, це восьмий випадок від початку окупації Запорізької АЕС, коли станція втрачає зовнішнє енергопостачання для внутрішніх потреб.

“Якщо припустити, що не працюють дизель-генератори і не прокачується вода для охолодження ядерного палива, найбільш небезпечним є енергоблок чотири, який перебуває в так званому “гарячому зупині”. Там висока температура всередині реактора, на відміну від решти енергоблоків, які в “холодному зупині”. Якщо, припустимо, не потрапляє вода для охолодження, тоді до моменту інциденту з викидом радіоактивності – це 24 години. Якщо в “холодному зупині”, і теж вода не подається – це 7-8 діб. Тобто вони спеціально тримають один енергоблок в “гарячому зупині” для ядерного шантажу”, – пояснила Ольга Кошарна.

Як каже експертка, хоча сама ЗАЕС не виробляє електроенергію від вересня 2022 року, для того, щоб працювали системи безпеки, щоб працювали насоси, які прокачують теплоносій в другому контурі для охолодження ядерного палива, потрібна електроенергія – десь 100 МВт споживається від об'єднаної енергосистеми України. 

“Решта підприємств споживають електроенергію вже від енергосистеми РФ, бо електростанції на окупованій території на півдні синхронізуються з об'єднаною енергосистемою Росії. Це безумовно небезпечно, хоча автоматично підключаються резервні дизель-генератори, і за повідомленнями Міненерго 20 дизель-генераторів підключилися, але працювали вісім. Дві лінії там було – 750 кВ ЗАЕС “Дніпровська” і резервна лінія 330 кВ Запорізька ТЕС, підстанція “Феросплавна”. Це теж з об'єднаної енергосистеми. Коли втрачаються дві лінії, основна та резервна, безумовно ризики збільшуються. Я сподіваюся, що дизель-генератори будуть працювати в таких випадках, хоча ризики теж є, що ця техніка може відмовляти”, – наголосила Кошарна. 

Експертка з ядерної енергетики зазначила, що велику роль також грає якість дизельного палива, адже було попередження від “Енергоатому”, що росіяни завезли недостатньо якісне паливо.

Нагадаємо, експерти МАГАТЕ зафіксували запуск ракет біля ЗАЕС.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *