Наближаються Різдво та Новий рік, українці готуються до свят, закуповують продукти, поки вони не здорожчали, вирішують, що приготувати.
Майже кожна господиня використовує майонез для заправки салатів, різних страв. А оскільки зараз усе більше людей надають перевагу здоровому харчуванню, вони задумуються, як приготувати традиційні святкові страви без майонезу.
Розповідаємо, чим можна замінити майонез у “шубі”, олів'є, що використовувати замість нього.
Чим замінити майонез: найкращі варіанти
Сметаною або соусами, приготованими на її основі
Сметаною можна заправляти буквально все. Існує не так багато страв, у яких вона виявилася б недоречною. Сметаною можна заправляти салати, у ній можна тушкувати м'ясо тощо. Ця вершкова, ніжна, нейтральна, з легкою приємною кислинкою добавка хоч і не зможе зробити страву такою ж виразною, як із майонезом, але, безперечно, зробить новорічний салат смачним.
Рецепт сметанного соусу з гірчицею
Цей соус чудово підійде для м'ясних страв, “шуби”, інших салатів, які потрібно викладати шарами.
Знадобиться:
-
сметана – 200 г,
-
жовтки варені – 2 шт.,
-
гірчиця діжонська – 1 ст. л.,
-
сіль – за смаком.
Приготування:
Жовтки розтираємо виделкою або руками, додаємо сметану і добре перемішуємо до максимальної однорідності. Додаємо гірчицю і сіль, знову перемішуємо.
Сметанна заправка з горіхами
Чудово підійде до м'яса, свіжих чи запечених овочів, салатів із м'ясом, птицею та квасолею.
Інгредієнти:
-
сметана – 400 мл,
-
часник – 3 зубчики,
-
горіхи волоські мелені – склянка,
-
перець, сіль, зелень – за смаком.
Всі складники треба добре перемішати.
Грецький йогурт і соуси з нього
Перевага йогурту, як заправки, в тому, що він низькокалорійний і містить велику кількість білка та пробіотиків. Можна використовувати грецький йогурт у чистому вигляді або в поєднанні з лимонним соком, гірчицею, яблучним оцтом і спеціями.
Заправка з йогуртом і медом
Таким соусом можна замінити майонез в олів'є, “мімозі”, “шубі”. Можна використовувати в овочевих салатах.
Інгредієнти:
-
йогурт – одна склянка,
-
гірчиця – 2 ч. л.,
-
мед світлий рідкий – 1/2 ст. л.,
-
сік лимонний – 1-2 ст. л.,
-
цедра лимонна натерта – 1 ч. л.,
-
сіль – за смаком.
Йогурт збити з медом і гірчицею. Додати всі інші складники, знову збити.
Рецепт сирного соусу з йогуртом
Інгредієнти:
-
йогурт – 200 мл,
-
сир домашній – 200 г,
-
жовтки варені – 2 шт.,
-
гірчиця – 2 ч. л.,
-
сік лимонний – 2 ч. л.,
-
сіль, прованські трави – за смаком.
Сир протерти через дрібне сито. Додати до нього варені жовтки і йогурт. Збити до однорідності. Додати решту інгредієнтів і знову збити. Соус має бути густим.
Соуси на основі олії
Рецепт традиційної європейської заправки для овочевих салатів
Інгредієнти:
- олія нерафінована – 200 мл,
- оцет яблучний натуральний – 3 ст. л.,
- гірчиця – 3 ч. л.,
- сіль, перець – за смаком.
Все збити вінчиком, заправити салат безпосередньо перед подаванням.
Рецепт заправки із соусом теріякі
Підходить до овочевих салатів, салатів із куркою чи індиком, рибою чи морепродуктами.
Інгредієнти:
- сік лимонний – 1-2 ст. л.,
- часник – 1 зубчик,
- цукор – 1 ч. л.,
- гірчиця – 1/2 ч. л.,
- олія оливкова – 100 мл,
- соус теріякі – 2 ст. л.,
- сіль, перець – за смаком.
Всі інгредієнти збити вінчиком, заправляти салат безпосередньо перед подаванням.
Читайте також: