Як приготувати пшеницю, щоб зерна були смачними та нерозвареними
В перекладі з грецької, кутя означає “варена пшениця”. Кутю у нас готують не лише з вареної пшениці, а й з ячменю, перловки, рису тощо. Щоб підсолодити кутю, господині традиційно додають до неї мед і родзинки., присмачують сухофруктами, горіхами, маком інше.
Запорука класичної смачної куті – це правильно зварена пшениця. Тому ділимося найкращими секретами її приготування.
- Пшениця не повинна мати затхлого запаху та бути гіркуватою. Щоб кутя вийшла смачнішою, досвідчені господині радять купувати не магазинні очищені зерна, а в лушпинні, яке легко видаляється після замочування.
- Пшеницю потрібно ретельно промити в проточній воді кілька разів. Під час варіння її об’єм збільшується вдвічі, тому якщо готуєте 200 г сухої пшениці, отримаєте 500-550 г вареної.
- Пшеницю необхідно залити водою у співвідношенні один до трьох.
- Для пришвидшення процесу варіння, замочіть пшеницю у холодній воді на декілька годин. Не потрібно лишати її на ніч – верхній шар розвариться, а всередині зерна будуть твердими.
- Оскільки пшениця варитиметься довго, краще використовувати посуд із товстим дном, в ідеалі – це чавунний. Гарною альтернативою каструлям є мультиварка.
- Варити пшеницю слід 2-3 години на маленькому вогні під кришкою до готовності. Пшениця готова тоді, коли стане м’якою, більша частина зерен лусне, показуючи свою світлу серцевинку. За необхідністю воду доливайте, бо сорти по-різному її вбирають. Якщо залишиться, в кінці злийте.
Зварену пшеничну кашу охолодити й можна додавати будь-які інгредієнти на свій смак. Якщо кутя вийшла загустою, можна долити трохи кип’яченої води чи узвару.
Читайте також: