Як правильно варити пшеницю на кутю: корисні поради та лайфгаки

Різне

Як приготувати пшеницю, щоб зерна були смачними та нерозвареними

В перекладі з грецької, кутя означає “варена пшениця”. Кутю у нас готують не лише з вареної пшениці, а й  з ячменю, перловки, рису тощо. Щоб підсолодити кутю, господині традиційно додають до неї мед і родзинки., присмачують  сухофруктами, горіхами, маком інше. 

Запорука класичної смачної куті – це правильно зварена пшениця. Тому ділимося найкращими секретами її приготування.

  • Пшениця не повинна мати затхлого запаху та бути гіркуватою. Щоб кутя вийшла смачнішою, досвідчені господині радять купувати не магазинні очищені зерна, а в лушпинні, яке легко видаляється після замочування. 
  • Пшеницю потрібно ретельно промити в проточній воді кілька разів. Під час варіння її об’єм збільшується вдвічі, тому якщо готуєте 200 г сухої пшениці,  отримаєте 500-550 г вареної.
  • Пшеницю необхідно залити водою у співвідношенні  один до трьох.
  • Для пришвидшення процесу варіння, замочіть пшеницю у холодній воді на декілька годин. Не потрібно лишати її на ніч – верхній шар розвариться, а всередині зерна будуть твердими. 
  • Оскільки пшениця варитиметься довго, краще використовувати посуд із товстим дном, в ідеалі –  це чавунний. Гарною альтернативою каструлям є мультиварка. 
  • Варити пшеницю слід 2-3 години на маленькому вогні під кришкою до готовності. Пшениця готова тоді, коли стане м’якою, більша частина зерен лусне, показуючи свою світлу серцевинкуЗа необхідністю воду доливайте, бо сорти по-різному її вбирають. Якщо залишиться, в кінці злийте.

Зварену пшеничну кашу охолодити й можна додавати будь-які інгредієнти на свій смак. Якщо кутя вийшла загустою, можна долити трохи кип’яченої води чи узвару.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *