Класичний рецепт містить солоні огірки, варені картоплю та моркву, ковбасу, зелений горошок та майонез. Чим можна замінити ці всі компоненти для більш здорового варіанту “Олів'є” та покращення його смаку?
Що покласти в “Олів'є” замість солоних огірків: всі альтернативи
- Свіжі огірки — не всі кулінари здогадуються, що свіжий овоч також добре підходить для цього салату. Так ви отримаєте більш збалансований, приємний та м'який смак. На тарілку салату вистачить одного огірка середнього розміру.
- Мариновані огірки — якщо хочете додати салату акуратної “кислинки”, обирайте мариновані, а не солоні огірки, адже їхній смак більш м'який та менш інтенсивний.
- Квашена капуста — це ще одна чудова альтернатива, адже смак салату вийде ще більш яскравим та цікавим.
- Яблука — обирайте кислі сорта і не очищайте шкірку. А для того, щоб фрукт в салаті не потемнів, не забудьте збризнути його лимонним соком.
- Оливки без кісточок — мариновані оливки відрізняються унікальним смаком, який досить добре підходить для салату “Олів'є”. До того ж, тоді страва буде мати більш святковий вигляд.
- Гриби — цей продукт допоможе зробити салат більш яскравим та смачним. Найкраще обирати мариновані огірки, щоб вони додатково додали “кислинку”.
Чим можна замінити варену картоплю в “Олів'є”
Картопля додається в салат “Олів'є” для ситності та об'єму. Але для декого вона може здатися надто важкою, особливо під час новорічних свят. Можете злегка змінити смак картоплі, якщо запечете її, а не відварите. А якщо шукаєте альтернативи, спробуйте такі варіанти:
- Відварені яєчні білки — страва вийде поживною, але в той же час легкою та повітряною. Але зверніть увагу, щоб не втратити “об'єм” салату, яєчних білків потрібно додати досить багато.
- Відварений корінь селери — він додасть страві цікавого смаку, а ще цей продукт в чотири рази менш калорійний, ніж картопля.
- Крабові палочки, відварений чорний рис або броколі — досить цікаві і незвичні альтернативи, які точно варто спробувати.
- Сир (бринза, сулугуні) — страва стане більш пікантною на смак.
- Топінамбур — він менш калорійний і не такий небезпечний для фігури як картопля.
Чим можна замінити ковбасу в “Олів'є”
- Запечене або відварене м'ясо — сміливо ріжте в “Олів'є” курячу грудинку, індиче м'ясо, яловичину, телятину, нежирну свинину. Аромат м'яса чудово поєднується з іншими компонентами салата.
- Відварний язик — яловичий або телячий язик додасть страві ніжності та м'якості.
- Риба і морепродукти — чудовою альтернативою ковбасі стане нарізаний кубиками підкопчений чи солений лосось, також підійдуть підсолені креветки (але в такому разі обов'язково замість картоплі додайте листя салату айсберг).
- Сир — для більш вершкового або гострого (в залежності від обраного сиру) смаку. Сміливо використовуйте гауду, пармезан, плавлений копчений сир, радомер.
- Гриби — смажені печериці, маслюки чи білі гриби підійдуть ідеально, більше того, вони допоможуть створити вегетаріанський варіант “Олів'є”.
- Авокадо — ще одна альтернатива для вегетаріанського “Олів'є”, яка ще й буде більш корисною для фігури.
Чим можна замінити зелений горошок в “Олів'є”
- Квасоля — якщо вам не дуже хочеться змінювати смак страви, обирайте цю альтернативу. Краще брати консервований продукт.
- Кукурудза — також консервована, вона додасть салату соковитості та більш солодкого смаку.
- Відварений нут — турецький горох може сміливо замінити зелений горошок в “Олів'є”, тим більше така страва вийде поживнішою та кориснішою.
- Каперси — додавайте зовсім трішки. Врахуйте, що вони додадуть страві невеликої гірчинки.
- Порублена зелень, листові овочі — якщо хочеться додати в салат зелені, але зеленого горошку немає під рукою.
Якщо ви хочете приготувати “Олів'є” без майонезу, можете замінити його сметаною, грецьким йогуртом без смаку, кефіром. А щоб придати страві більш пікантного смаку змішайте сметану з гірчицею.