Пізня осінь вважається кращим часом для соління і квашення капусти, тому що в цей період збирають урожай пізніх сортів, які найкраще підходять для заготівель на зиму.
Перед початком квашення капусти важливо врахувати дні місячного календаря – найсприятливіші, просто сприятливі та несприятливі.
В листопаді 2023 року до останніх належать дні молодика 13 листопада і повні 27 листопада.
Вплив фаз місяця на заквашування капусти
Фази місяця впливають на життєдіяльність бактерій, на процеси бродіння. Саме від цього залежить, якою буде капуста.
- Якщо заквасити капусту у повню – продукт може вийти занадто м'яким і прісним.
- Під час спадного Місяця є ризик, що капуста гірше просолиться або ж процес буде тривалим.
- Якщо засолити капусту в молодик, вона може вийти занадто кислою і погано зберігатиметься.
Найвдаліший період для заквашування капусти – це зростальний місяць. Капуста, заквашена в цей період, виходить соковитою, хрумкою, в міру солодкою та кислою. Вона добре зберігається без втрати смакових якостей.
В листопаді 2023 року фази Місяця будуть такими:
- спадний Місяць від 1 до 12 листопада,
- молодик від 11:27 за київським часом 13 листопада,
- зростальний місяць – від 14 до 26 листопада,
- повня від 27 листопада об 11:16 за київським часом;
- спадний Місяць – від 28 до 30 листопада.
Які дні сприятливі для заквашування капусти за місячним календарем у листопаді 2023 року
Найкраще квасити капусту 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 листопада, саме в цей період Місяць зростатиме.
Які дні несприятливі для заквашування капусти в листопаді
Фахівці категорично не рекомендують заквашувати капусту 13 і 27 листопада.
Краще не квасити капусту на спадний Місяць – від 1 до 12 та від 28 до 30 листопада.
Читайте також: