“Легких прогулянок” ЗСУ фронтом більше не буде — експерт про нові масштабні операції України

Війна

Масштабних проривних наступальних операцій Збройних Сил, подібних до звільнення Харківщини чи Херсонщини, надалі, найімовірніше, не відбуватиметься.

Про це Сергій Грабський розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

“Таких операцій вже не буде. Треба розуміти, що надалі ми будемо вести бойові дії і наступальні операції проти глибокоешелонованої підготовленої оборони противника на всіх напрямках, на яких ми будемо наступати. Можливо, за виключенням якихось зухвалих вилазок в обхід оборонних укріплень противника через території Російської Федерації”, – сказав полковник.

За словами Грабського, на всій лінії фронту – фактично від Скадовська до Троїцького – росіяни зводять потужні укріплення, особливо на Донбасі, де готували їх роками.

“Легких “прогулянок” чи операцій таких, як були, у нас уже не буде. Нам потрібно думати і працювати над нарощуванням нашого потенціалу настільки, щоб ми могли відповідати традиційним вимогам наступальної операції – тобто перевазі в повітрі, в ударних силах та засобах, в особовому складі, в маневреності тощо – щоб прорвати оборону противника”, – пояснив експерт.

Нині щільність військ і оборонні позиції з обох сторін виключають потужні проривні операції в принципі. Йдеться про абсолютно інший формат операцій на різних ділянках фронту з використанням не тільки наземної техніки. А операції на Харківщині та Херсощині були проведені виключно з використанням наземної техніки і угруповань військ. Грабський каже, що тепер Україні треба думати про розширення спектра наших операцій, зокрема в повітрі та на морі.. А щодо наземних дій, то в найближчій перспективі не йдеться про великі операції через брак сил.

Грабський також відкинув ідею щорічного просування ЗСУ на 15 км, назвавши це “безнадійним і безглуздим”

“Це безнадійно і безглуздо, тому що ми країна, яка воює з противником, який переважає нас кількістю. Ми не можемо дозволити собі таке – прогризати оборону противника на 15 кілометрів”, – сказав експерт.

Нагадаємо, полковник ЗСУ також розповів, що в України є один пріоритетний напрямок – це південь, тому що без стратегічного вирішення питання півдня говорити про будь-яке просування на схід неможливо.

“Нам дуже потрібен південь і визволення Криму, щоб закріпити своє панування на більшій частині акваторії Чорного моря, значно розширити зону наших економічних операцій, які є також складовою війни”, – пояснив Грабський.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *