Оборудка на мільярд: затриманого чиновника Мінборони викрили в рекордній корупції

Ексклюзив ТСН

СБУ разом із ДБР викрили колишнього заступника міністра оборони на черговій корупційній схемі. За даними правоохоронців, скандальний чиновник закупив українським захисникам браковані бронежилети, до того ж нажилися на цьому росіяни. На рахунку ексвисокопосадовця є й інший, не менш “дороговартісний” скандал.

Про кого йдеться та деталі чергового корупційної оборудки розповів журанліст Артем Зябкін.

Розікрав бюджет на ЗСУ

Замість якісних бронежилетів для ЗСУ — мільярди бюджетних коштів на рахунки росіянам. Напевно, саме такою логікою і користувався скандальний ексзаступник міністра оборони України. Йдеться про вже всім добре знайомого В’ячеслава Шаповалова. За даними Служби безпеки та Державного бюро розслідувань, Шаповалов 2022 року разом зі спільниками закупив для бійців ЗСУ партію неякісних бронежилетів майже на мільярд гривень.

Замовили засоби захисту в однієї зі східноєвропейських фірм. Перед відправленням на фронт їх перевірила спеціальна комісія. Виявилося, що бронежилети не просто недостатньо якісні, а буквально несуть загрозу бійцям.

Контррозвідники Служби безпеки спільно з ДБР викрили новий епізод злочинної діяльності колишнього заступника міністра оборони України. Разом зі спільниками 2022 року він закупив ще одну партію неякісних бронежилетів для українських військових, чим розтратив понад 948 мільйонів бюджетних гривень.

За даними слідства, до оборудки причетні також двоє колишніх підлеглих фігуранта — ексочільник Департаменту держзакупівель Міноборони та колишній керівник Центрального управління матеріального забезпечення Збройних сил України.

Ловити Шаповалова було не потрібно — той і так перебував під вартою через інший корупційний скандал. Саме він керував закупівлями зимових курток для ЗСУ.

Тоді Шаповалов разом зі спільниками уклав контракт з однією з іноземних компаній та здійснив закупівлю неякісної військової форми на майже один мільярд гривень. Ба більше, слідство зазначило, що за цими договорами було здійснено стовідсоткові оплати, а гроші від оборудки зрештою пішли рашистам. Після того, як продукція надійшла до України, з'ясувалося, що вона не відповідає українським вимогам до якості. Тобто виходить, що цей горе-чиновник буквально розтягнув по своїх із колегами кишенях 2 мільярди бюджетних гривень.

Для реалізації злочинної схеми 2022 року її організатори уклали договір на постачання великої партії бронежилетів з однією зі східноєвропейських компаній, бенефіціарними власниками якої є громадяни держави-агресора.

Однак експертиза придбаних бронеплит показала, що вони не відповідають заявленому класу захисту і таким чином становлять небезпеку для життя військовослужбовців у бойовій обстановці.

Накрав “на все життя”

Але й на цьому далеко не все. Ви, мабуть, точно пам’ятаєте всім відомий скандал навколо закупівель у Мміноборони — до речі, один із перших, — а саме так звані “яйця по 17 гривень”. Наприкінці 2022-го, щойно скандал витік у Мережу, в Міноборони все спростовували, але звернулися до СБУ, щоб ті все ж перевірили і розібралися! А вони взяли і зробили це. Та так, що вже у січні 2023-го Шаповалов, який саме й відповідав за харчове забезпечення, пішов у відставку “за власним бажанням”, а потім у лютому його разом із директором Департаменту забезпечення Богданом Хмельницьким затримали та видали підозри.

Обікрав країну на численні мільярди

Тож порахуємо “здобутки” Шаповалова і компанії: більше 13,5 мільярда гривень на харчах, ціни на які в закупівлі були вищими вдвоє-втроє, ніж на полицях у київських супермаркетах, вважайте, викинуті мільярди на куртки і бронежилети… і я майже впевнений, що правоохоронці ще не завершили всі слідчі дії.

Якщо вину Шаповалова доведуть, йому загрожуватиме до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. На жаль, ще одного підозрюваного у перелічених справах наразі не знайшли.

Нагадаємо, колишнім посадовцям Міністерства оборони України повідомили про нові підозри за фактом розтрати ще майже мільярда гривень на закупівлях бронежилетів для Сил оборони.

Читайте провідні новини дня:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *