Як відбілити ванну, як очистити від жовтизни домашніми способами

Різне

Через постійне використання ванни, жорстку воду, яка тече з кранів з часом на ній  можуть з'являтись жовті плями, плями вапна іржі, інші забруднення. 

Для видалення плям та бруду можна використовувати різноманітні засоби побутової хімії з магазину, але не менший ефект мають і «народні методи».

Для безпечного відбілювання  потрібно враховувати матеріал, з якого зроблена ванна.

Як відбілити чавунну або сталеву ванну

Ванну з чавуну, так само як і сталеву бажано після кожного використання мити звичайною водою і протирати губкою, раз на тиждень проводити генеральне очищення.

 Відбілити таку ванну можна наступними домашніми засобами:

  • Подрібнене господарське мило змішайте з содою та водою, нанесіть суміш на 15 хвилин, після чого потріть та змийте.
  • Добре можна відбілити стару чавунну ванну від іржі перекисом з нашатирем. Змішати у рівних пропорціях ці інгредієнти та натріть  ними стінки ванни. Залишити на пів години або довше, якщо ванна дуже стара. Протріть губкою та добре промийте водою.
  • Подібним чином можна очистити ванну сумішшю з кухонної солі та скипидару.  Змішайте  40 мл скипидару та 100 грамів кухонної солі, нанесіть на забруднені ділянки, злегка потріть, залиште на 20 хвилин і змийте водою.
  • Розведіть лимонну кислоту у воді, розприскайте  розчин по поверхні ванни. Залиште хоча б на годину. Змити губкою та великою кількістю води. Цим способом можна очистити навіть саму вбиту ванну. Замість лимонної кислоти відбілити ванну можна оцтом.
  • Відбілити ванну можна у наступний спосіб –  наповніть ванну водою, влийте 500 мл білизни та залиште на кілька годин. Після спускання води добре протріть всі краї. Хлорка роз'їсть наліт і іржу, а також відбілить пожовтілі місця. Цей метод хоч і ефективний, але не дуже корисний для здоров'я через випарування парів хлорки.

Як відбілити емальовану ванну

Для очищення емальованих ванн можна використовувати лужні засоби, але без кислоти. 

  • Емальовану ванну можна почистити звичайною харчовою содою. Розвести соду  з водою до густої консистенції, нанести по всій поверхні, потерти і змити.
  • Пральний порошок або порошок для чищення поверхонь також допоможе позбутися забруднень на емальованій ванні. Його потрібно втерти в місця забруднень, так само як і в інших випадків залишити на 10 хвилин і змити водою. Потрібно уникати використання прального порошку на абразивних частинах ванни, щоб запобігти пошкодженню її поверхні.

Як відбілити акрилову ванну

Ванни з акриловою поверхнею є найчутливішими до засобів очищення, для таких поверхонь не можна використовувати абразивні речовини та матеріали. Щоб почистити акрилову ванну:

  • Нанесіть на змочену водою ванну соду, залиште на 20 хвилин. Після цього нанесіть оцет поверх шару з содою. Залиште ще на 30-40 хвилин і змийте водою.
  • Візьміть шматок білої тканини, змочіть оцтом  та помістіть її на місце з іржею або вапняним нальотом на 30 хвилин. Змийте водою та потріть губкою.
  • Розведіть лимонну кислоту у воді та нанесіть на проблемні ділянки. Залиште на 10-15 хвилин і змийте. 
  • Акрилову ванну можна також відмити наступним чином  – наповніть акрилову ванну трохи теплою водою. Додати пачку лимонної кислоти або 1,5 літра оцту. Залишити все на ніч, але не більше ніж на 12 годин. Вранці злити воду й змити все чистою водою.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *