Як і навіщо садити огірки в окріп: давній, швидкий спосіб вирощування овочів

Різне

Досвідчені дачники практикують такий спосіб вирощування огірків, як саджання в окріп. Це спосіб дозволить отримати швидкі паростки, і його можна застосувати як для пророщування розсади, так і для посівів у ґрунт.

Спосіб цей давнішній та добре себе зарекомендував. Ще  у 70-х роках минулого століття в колгоспах  розсаду овочів вирощували у парниках саме у такий спосіб. Проводилося саджання у середині чи наприкінці лютого. Робили подушку з гною, поверх клали шар родючого ґрунту, по якому в борозенки глибиною в пів сантиметра сіяли насіння і пригортали його ґрунтом. Сходи потрібно було одержати швидко, тому, щоб прогріти ґрунт, на глибину 5 см його поливали окропом.  Пару було видно здалеку. Після цього посіви накривали заскленими рамами, а поверх них – солом'яними або очеретяними матами. Через кілька днів підіймалися сходи. Коли вони з'являлися, мати на день забирали, щоб сіянці отримували світло крізь скло, а на ніч їх знову накривали матами. 

Як посадити огірки в окріп на розсаду чи для відкритого ґрунту в домашніх умовах

  • Для цього способу потрібно підготувати місткості та землю.
  • Наповнити місткості  землею, полити окропом.
  • На поверхню покласти насіння і трохи втиснути всередину, після чого злегка прикрити землею.
  • Місткості затягнути плівкою і поставити в тепле місце.
  • Коли з'являться паростки, плівку зняти та доглядати за огірками, як звичайно.

Сходи з'являться на третій-четвертий день, залежно від сорту. Доки під плівкою не з’явився паросток, знімати її не можна.

Окріп використовувався тільки для отримання швидких паростків, інші дії стандартні. У такий спосіб в окріп можна сіяти насіння інших овочевих культур.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *