Чим можна заразитися від котів: симптоми захворювань та як уберегтися

Здоровя

Розповідаємо про найпоширеніші захворювання, що передаються від кішки до людини.

Сказ

Одне з найнебезпечніших захворювань як для тварини, так і людей, що передається через укус зараженої тварини. У кішок цю хворобу не лікують, для профілактики можна зробити щеплення.

Симптоми сказу з'являються в середньому через 10 днів від моменту зараження — це агресія без видимих причин, нерідко підвищене слиновиділення, кішка починає боятися світла, з'являються судоми, що нагадують епілептичний напад, лапи тварини можуть бути паралізовані. За будь-якого із цих симптомів потрібно негайно звертатися до лікаря.

Глисти

Глисти — не таке, як сказ, небезпечне, але дуже поширене захворювання. Від глистів не застраховані навіть коти, які перебувають лише у квартирі. Шляхів зараження досить багато — через їжу, воду, після контакту з іншими тваринами, через взуття, на якому з вулиці можна принести глисти до квартири. Саме тому ветеринари рекомендують раз на 3 місяці робити дегельмінтизацію.

Ознаками хвороби можуть бути підвищена слабкість, порушення травлення, потьмяніння шерсті в улюбленця, свербіж у задньому проході, зниження апетиту або помітне його підвищення, схуднення.

Хвороба котячих подряпин або феліноз

Захворювання виникає в разі пошкодження шкіри людини кігтями кішки, під якими знаходиться збудник, що здатний проникати до клітин кровоносних судин.

Серед симптомів — підвищена температура тіла, регулярний безпричинний головний біль, набухання лімфовузлів, почервоніння шкіри в зоні подряпин, набухання та гноїння цієї ділянки.

Наявність захворювання виявити у кішки можна лише за ознаками, що виникають у людини.

Стригучий лишай

Зараження мікроскопічним грибком лишаю відбувається після контакту з хворою кішкою, достатньо її лише погладити або контактувати з предметом, де залишився збудник, щоб підхопити лишай.

Симптоми —  лисі плями на кішці, водночас шкіра у цих місцях червоніє, починає лущитися. Нерідко страждає морда вихованця, а також область хвоста й кінцівок. У людей схожі симптоми — утворюється одна або кілька плям, червоніє шкіра.

Хламідіоз 

Людина може заразитися цією хворобою повітряно-краплинним шляхом.

Симптоми — втрата апетиту, запальний процес в очах, кашель та чхання, значна слабкість та підвищена стомлюваність, дихання з хрипами, гнійні виділення з очей, з порожнини носа. Якщо не розпочати лікування хламідіозу після виникнення перших симптомів, кішка може швидко загинути через набряк легень. У людини хламідіоз проявляється, як запалення легень гострого типу.

Протозойні інфекції

Джерелом цих інфекцій є одноклітинні організми. Найбільш поширені протозойні захворювання у кішок та людей — криптоспоридіоз, лямбліоз та токсоплазмоз.

Токсоплазмоз
Кішки можуть передавати токсоплазму людині через фекалії, під час прибирання котячого туалету. Симптоми токсоплазмозу — болі в м'язах і пропасниця, а також головний біль, як під час грипу. В поодиноких випадках можуть спостерігатися складніші симптоми, такі як судоми, блювання або діарея. Токсоплазмоз дуже небезпечний для вагітних. В разі раннього інфікування плода спостерігається викидень, внутрішньоутробна смерть плода або народження дитини з тяжким ураженням центральної нервової системи, очей та внутрішніх органів.

Криптоспоридіоз — кишкова інфекція, яка характеризується розвитком водянистого проносу й лихоманки. Хворіють переважно діти.

Основні прояви лямбліозу — це алергічні та патологічні неврологічні реакції.

Сальмонельоз

Розпізнати сальмонельоз у кота можна за характерними симптомами — це раптове підвищення температури тіла, втрата апетиту, млявість, сонливість та підвищена стомлюваність, наявність гною в області очей і носа, підвищена слинотеча, проблеми з дихальною функцією, нудота й блювання, діарея із домішками крові. В разі зараження людини сальмонельозом виникнуть ознаки гострого отруєння.

Сальмонела частіше зустрічається у кішок, які харчуються сирим м'ясом або дикими птахами і тваринами. Інфікування людини може статися під час збирання котячого туалету. Збудник виділяється з фекаліями інфікованих кішок.  Важливо максимально швидко надати допомогу як тварині, так і людині за появи перших симптомів.

Профілактика заражень хворобами кішок

Щоб запобігти зараженню, лікарі рекомендують:

  • Мийте руки перед їжею і після спілкування та догляду за кішками.
  • Прибирайте котячий туалет у рукавичках.
  • Регулярно проводьте вакцинацію кішок проти сказу.
  • Регулярно обробляйте кішок засобами від бліх.
  • Не дозволяйте кішці лизати відкриті рани, ваше обличчя, посуд.
  • Якщо сталося подряпування, ослизнення, негайно промийте рану під проточною водою. Якщо в місці укусу, подряпини з'явилися ознаки запалення, нагноєння, збільшення та болючість лімфатичних вузлів — зверніться по медичну допомогу.
  • Намагайтеся тримати кішку у приміщенні, виключіть можливість контактування кішок із тваринами на вулиці.
  • Не дозволяйте кішці контактувати з гризунами.
  • Не дозволяйте кішкам пити воду з калюж.
  • Не годуйте котів необробленим свіжим м'ясом чи рибою.
  • Особам з ослабленою імунною системою, які знаходяться в групі ризику, краще не контактувати з кішками.
  • Вибирайте для дітей пісочниці, що закриваються.

Читайте також:

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *