Це прорив: вперше у світі дитину вилікували від смертельного раку мозку

Здоровя

Вперше у світі хлопчик-підліток був вилікуваний від агресивної та смертельної форми дитячого раку.

Про це пише ladbible.com.

Лукасу з Бельгії було лише шість років, коли він та його сім'я отримали жахливу новину про те, що у нього дифузна внутрішня гліома мосту (DIPG) — жорстока форма раку, яка має одні з найгірших показників виживання серед дитячих видів раку.

Медикам довелося повідомити його батькам новину про те, що їхній син навряд чи виживе. Однак через сім років у нього немає раку, пухлина повністю зникла, і він щаслива і здорова 13-річна дитина.

Його лікар Жак Грілл сказав, що юнак пройшов клінічні випробування хіміотерапевтичного препарату еверолімус, який раніше не використовувався для успішного лікування DIPG.

Він сказав: “Лукас перевершив усі шанси. Після серії МРТ я спостерігав, як пухлина повністю зникла”.

Семеро інших дітей, які брали участь у тому ж дослідженні, тепер вважаються такими, що “довгочасно реагують”, і протягом трьох років у них не було рецидивів, але Лукас — єдиний, чия пухлина повністю зникла.

Зазвичай променева терапія DIPG продовжує життя людини лише на три місяці. Поки що не до кінця зрозуміло, чому Лукас так добре відреагував на лікування.

Читайте провідні новини дня:

Доктор Грілл сказав: “Я не знаю жодного подібного йому випадку у світі”.

Він припустив, що це може бути пов'язане з біологічними особливостями його пухлини: “Пухлина Лукаса мала надзвичайно рідкісну мутацію, яка, як ми вважаємо, зробила її клітини набагато чутливішими до препарату.

Вважається, що Лукас мав певну форму захворювання. Ми повинні зрозуміти, що і чому, щоб досягти медикаментозного відтворення на інших пацієнтах того, що сталося з ним природним шляхом”.

Наразі вчені вивчають генетичні аномалії пухлин пацієнтів та створюватимуть пухлинні “органоїди” в лабораторії. Команда сподівається відтворити генетичні відмінності Лукаса в органоїдах, щоб побачити, чи можна знищити пухлини так само, як це він зробив.

Дослідниця Марі-Енн Деблі сказала: “Наступним кроком буде пошук препарату, який надаватиме такий же вплив на пухлинні клітини, як і ці клітинні зміни”.

Результати можуть стати величезним медичним проривом у лікуванні раку, але експерти попереджають, що це не буде швидким процесом.

“У середньому минає 10-15 років від моменту, коли перший препарат стане наркотиком – це довгий і затяжний процес”, – додав Грілл.

Нагадаємо, нідерландець став найбільш довгоживучим пацієнтом у світі після трансплантації серця. Він отримав донорське серце 1984 року.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *