Вдавали, що продають дрони для ЗСУ: шахраї ошукали українців на 45 млн грн (відео)

Події

В Україні діяло злочинне угруповання, яке ошукало українців більш ніж на 45 млн грн під приводом продажу дронів для ЗСУ. Організаторками є дві жінки.

Про це інформує Національна поліція України.

“Потерпілі збирали кошти на безпілотники різних модифікацій та їх комплектувальні для відправлення знайомим військовим до зони бойових дій. За результатом моніторингу пропозицій з продажу БпЛА 92 потерпілих переказало шахраям понад 45 мільйонів гривень. Серед ошуканих – громадяни з усіх регіонів України різного віку та професій, яких обʼєднало бажання допомогти українським військовим”, – розповіли в поліції. 

Зазначається, що в лютому цього року оперативники Департаменту карного обшуку та слідчі Нацполіції провели 7 обшуків за місцем проживання фігурантів на території м. Києва, Одеської та Волинської областей, під час яких вилучили банківські картки, мобільні телефони, компʼютерну техніку, реєстраційні номери та документи фінансово-господарської діяльності, які використовували шахраї. Крім того, майно підозрюваних вартістю понад 4,5 мільйона гривень та 28,6 мільйона гривень на банківських рахунках, залучених до схеми підприємств, були заарештовані.

Правоохоронці встановили, що потерпілих привабила вартість запропонованих товарів, яка була меншою на 20-25% від ринкової. Крім того, зловмисники дійсно виконали декілька перших замовлень, щоб ввести потерпілих в оману. Переважна більшість замовників не отримала ні дронів, ні грошей. Шахраї розпорядилися отриманими коштами на власний розсуд.

Як діяла схема і що відомо про організаторів

Оплата здійснювалася готівкою та шляхом переказу коштів на власні банківські картки, криптогаманці та рахунки підконтрольних їм суб’єктів господарювання. Після цього кошти виводилися шляхом фіктивного придбання автозапчастин, текстилю, які не постачалися, і туристичних послуг, які, відповідно, не надавалися.

Організаторками є дві жінки. Окрім того, правоохоронці встановили, що в період блекаутів вони продали та не поставили 40 старлінків, а в період бензинової кризи реалізовували недійсні паливні талони. За цими провадженням 2023 року слідчі Нацполіції вже оголосили їм про підозри і скерували обвинувальні акти до суду для розгляду справи по суті.

Зловмисниці не поставили понад 600 дронів різного типу для потреб Збройних сил України.

Скільки років загрожує шахраям

Організаторкам та їхньому спільникові було оголошено про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах організованою групою (ч. 3, 4, 5 ст. 190 Кримінального Кодексу). Головна організаторка тривалий час переховується за кордоном, однак наразі поліцейські вживають заходів, щоб оголосити її в міжнародний розшук.

Двох інших фігурантів затримано та обрано їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Їм загрожує до дванадцяти років позбавлення волі.

Нагадаємо, на Київщині голова ВЛК “списувала” чоловіків і заробила на мобілізації мільйони гривень.

Читайте провідні новини дня:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *