ЕНЕРГЕТИЧНА ТРАНСФОРМАЦІЯ: ІСТОРІЯ МІСТА НА ВІННИЧИНІ, ЯКЕ НЕ ПІДКОРЯЄТЬСЯ ОБСТАВИНАМ

Без категорії

Місту Ладижин Вінницької області після низки військових злочинів рф вдалося забезпечити свої мінімальні потреби в теплопостачанні шляхом будівництва альтернативних джерел тепла.

Наближення осені та зими 2023 року супроводжувалось особливими викликами для міста Ладижин Вінницької області. Обстріли зі сторони агресора завдали значних пошкоджень місцевій теплоелектростанції, яка була основним постачальником тепла та електроенергії для всієї територіальної громади. Але міська влада змогла відповісти на ці виклики впевнено та винахідливо.

Секретар Ладижинської міської ради, в.о. міського голови Ладижина Олександр Коломієць зазначив:

«Місту вдалося забезпечити свої мінімальні потреби в теплопостачанні шляхом будівництва альтернативних джерел тепла – котелень. Виконана низка стратегічних кроків, що дозволили забезпечити стійкість системи навіть у разі зупинки ТЕС».

Проте амбіції громади в енергетичній трансформації не зупиняються лише її мінімальними потребами. Місто вже зараз впроваджує нові технології відновлюваної енергетики. Так, Благодійний фонд RePower Ukraine спільно з Ладижинською міською владою реалізує важливу ініціативу «Оцінка сонячного потенціалу дахів муніципальних будівель міста Ладижин». Проєкт передбачає створення мапи сонячної інсоляції та надання рекомендацій щодо встановлення фотоелектричних установок та теплових колекторів для 20 муніципальних об’єктів міста, включаючи школи, дитячі садочки, лікарню, тощо.

«Ми розглядаємо всі варіанти альтернативної енергетики, але з точки зору наших кліматично-географічних умов та інвестиційних можливостей поки ми зосереджуємо увагу саме на сонячній енергетиці», – підкреслює очільник громади.

Важливою частиною впровадження технологій сонячної енергетики, є інженерно обґрунтовані рішення про ефективне розміщення сонячних панелей та теплових колекторів, які враховують низку факторів, таких як геометрія будівлі, форма даху, затінення об’єкта, та інше. Тут на допомогу приходять рекомендації які розробляє Фонд RePower Ukraine:

«Оскільки облаштування сонячних електростанцій – недешевий процес, то вкрай необхідно забезпечити ефективність використання коштів. Для цього потрібно вирішити цілий ряд технічних питань, основою чого є правильне прийняття проєктних рішень виходячи з вірно зібраних вихідних даних. Тому рекомендації щодо оптимального розташування сонячних панелей та теплових колекторів є вкрай важливими», – пояснює Олександр Коломієць.

Місто розглядає кожен дах, кожен простір як можливу платформу для відновлювальної енергії. Задачі збудувати сонячні електростанції на муніципальних будівлях вже взяли курс завдяки ініціативі від Благодійного фонду RePower Ukraine. Цей проєкт реалізується у партнерстві з Germanwatch, Центром екологічних ініціатив «Екодія» та Луганським обласним правозахисним центром «Альтернатива», за підтримки BMWK у співпраці з GIZ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *