Масові протести фермерів у ЄС: які причини і чому проблема не лише в українському зерні

Ексклюзив ТСН

Міністри сільського господарства Європейського Союзу  в Брюсселі обговорюють масові протести фермерів. У той же час під вікнами в них палять шини.

Чому протестує вся аграрна Європа – кореспондентка ТСН Яна Слєсарчук пояснила.

Чому протестують фермери у ЄС

У Брюсселі триває протест, приурочений до засідання міністрів сільського господарства ЄС, – один із десятків за останні тижні. В пресі їх уже називають “сільським повстанням”. З нашого боку кордону виглядає, наче протестують лише поляки і проти нас, а доєднатися до них раді ще деякі угорці.

Однак проблема європейських фермерів і європейських законів набагато ширша і переважно України не стосується. Навіть польські фермери, які напередодні заблокували німецький кордон, журналістам говорять зовсім не про Україну.

“Ми протестуємо проти того, що Євросоюз і Європарламент пропонують нам своїм “зеленим курсом”, – каже протестувальник з Польщі Даріуш Вробель. 

Що таке “зелений курс” і чому російське зерно у ЄС незаборонене

У Євросоюзі існує спільна централізована аграрна політика, через неї ж розподіляються субсидії. Зелений курс – низка комплексних заходів, спрямованих на зниження викидів парникових газів, фермери називають вбивчим. До того ж – чужий дешевий імпорт. До того ж – недостатньо підтримки від держави, а її завжди недостатньо. А ще нові вимоги: звільнити частину землі для несільськогосподарського використання  та перевести частину сільськогосподарських земель під вирощування органічної продукції. Водночас російське зерно досі не заборонене в ЄС.

“Ми хочемо, аби російське зерно нарешті потрапило під санкції. Латвія ухвалила закон який забороняє імпорт з Росії до Латвії, але він не стосується транзиту до інших держав ЄС”, – каже міністр сільського господарства Латвії Армандс Краузе. 

Про що можна сказати напевне – жодне сьогоднішнє рішення не зупинить протестів, адже на початку червня вибори до Європарламенту, а таким чином усі партії, які роблять ставку на фермерів, – лише розбурхуватимуть їхні невдоволення будь-яким коштом. 

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Протести фермерів вже не тільки в Польщі! Чому повстали аграрії по всій Європі?

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на протестах фермерів у Польщі знову помітили проросійські гасла.

Крім того, ми раніше інформували, що у Польщі невідомі знову розсипали українське зерно.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *