Чому загиблий помічник Залужного не зрозумів, що граната бойова: пояснення експерта

Події

Помічник головнокомандувача ЗСУ майор Геннадій Частяков загинув унаслідок вибуху німецької гранати DM51, яка зовні схожа на іграшкову. Тож майор міг подумати, що боєприпас – просто сувенір.

Таку думку висловив військовий експерт Сергій Флеш.

Флеш розповів, що граната DM51 схожа на іграшкову і на дотик, наче пластмасова. Тому не фронтова людина могла не зрозуміти, що це справжній боєприпас.

“Вона повністю пластмасова, вона на вигляд, як іграшка. Напевне, чужа, стороння людина подумала б, що це сувенір”, – сказав експерт на викладеному до Мережі відео.

Він також розповів про особливість гранати DM51 під час її підриву.

“В радянських гранатах, коли ви її кидаєте, ви чуєте вибух детонатора, потім відбувається затримка і сам вибух гранати. Тут проблема в тому, що вона (DM51 – ред.) спеціально так зроблена, що якщо ви висмикнете чеку, вона буде мовчки лежати і просто мовчки вибухне через чотири секунди. Тому це дуже небезпечна штука”, – пояснив Флеш.

Він звернув увагу, що такі гранати рідко трапляються у бійців ЗСУ через доставлену обмежену кількість, тому військові іноді зберігають їх як сувеніри.

“Людина, яка не воювала, цілком може подумати, що це пластмасовий сувенір”, – додав експерт.

Нагадаємо, Частяков загинув 6 листопада у свій день народження після того, як почав показувати синові подарунковий пакет із гранатами. Майор сам висмикнув кільце з гранати – і пролунав вибух. Слідство зараз розглядає чотири версії загибелі Частякова. Основна – нещасний випадок внаслідок необережного поводження з вибуховим пристроєм.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *