“Умисний злочин”: у Сумах суд відправив за ґрати ухилянта, який сам виховував дитину

Ексклюзив ТСН

Українські суди все частіше відправляють за ґрати тих, хто ухиляється від мобілізації.

Днями Ковпаківський районний суд міста Суми визнав винним в ухилянні від мобілізації чоловіка, який фактично сам виховував малолітню дитину. Згідно з вироком суду, ухилянт відправлений на три роки до в’язниці.

Чому так сталося – про це йдеться у вироку, який оприлюднений в Єдиному держреєстрі судових рішень.

В документі зазначається, що торік влітку уродженець села Низи Сумського району пройшов військово-лікарську комісію та був визнаний придатним до служби.

Через два дні після проходження комісії чоловік отримав бойову повістку, але в зазначений час не прибув для відправлення до військової частини і не повідомив про причини своєї неявки.

Справа дійшла до суду, де чоловік повідомив, що в армії він не служив, бойового досвіду не має і побоявся. До цього чоловік додав, що звертався до суду з заявою про встановлення факту самостійного виховання дитини, проте йому було в цьому відмовлено.

Також на суді обвинувачений додав, що у нього є дружина, але вона працює в Польщі, до України повертається час від часу, тому дитину він виховує самостійно, а коли треба йти на роботу, то залишає дитину у бабусі.

Як зазначається в судовому вироку, обвинувачений “не впевнений, що в разі отримання повістки повторно знову не ухилиться від призову“.

Крім того, у вердикті суд зазначив таке: “Суд не може визнати щире каяття обвинуваченого обставиною, яка пом`якшує покарання, оскільки в судовому засіданні він пояснив, що до ТЦК більше не звертався і не має наміру проходити військову службу, тобто не вжив і не має наміру вживати будь-яких заходів щодо мінімізації наслідків вчиненого ним кримінального правопорушення”.

У вироку суддя написав і про те, чому не призначив чоловікові умовний термін, як це теж часто буває в подібних ситуаціях: “Водночас з урахуванням ситуації, яка наразі склалася в країні зі збройною агресією РФ, та конституційним обов`язком кожного громадянина щодо захисту Батьківщини, вчинений умисний нетяжкий злочин становить значну суспільну небезпечність, тому звільнення останнього від відбування призначеного покарання з випробуванням створює в очах громадян і суспільства загалом негативне враження безладдя й безкарності під час запровадженого на всій території України воєнного стану та мобілізації”.

Крім того, суддя резюмував: “Ба більше, звільнення від відбування покарання з випробуванням фактично буде наданням йому відстрочки від призову з невизначених законом підстав“.

Як наслідок – чоловік отримав три роки в’язниці. Також суддя розпорядився негайно взяти обвинуваченого під варту в залі судового засідання. Про долю дитини у вироку не йдеться.

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *