Як виховувати дитину без крику: чому батьківська агресія провокує дитячу брехню

Різне

Батькам вкрай складно утриматися, щоб не кричати на свою малечу, коли невиконане домашнє завдання, розкидані іграшки чи відмова вчасно лягати спати. Всі ці речі – справжнє випробування, і більшість батьків без крику не можуть обійтися, щоб домогтися від малюка бажаного. Але батьківська агресія вкрай негативно впливає на дитину, потім це викликає багато проблем у дорослому житті. Розповідаємо, як крик впливає на мозок дитини і як назавжди позбутися сварок зі своєю малечею.

Як батьківська агресія провокує дитячу брехню

Так, це звична реакція – переходити на крик, коли дитина не слухається, яка передається з покоління в покоління. Переважна більшість батьків вважають, що таким чином можна домогтися від своєї дитини послуху. Але вчені рекомендують відмовитися від такої звички, бо агресія батьків викликає негативні зміни в корі головного мозку дитини.

Коли рідна людина переходить на крик, у дитини підвищується рівень кортизолу. Малечу кидає то в жар, то в холод, можуть виникати головний біль, нудота тощо. Тоді дитина, на яку часто кричать, починає брехати, щоб уникнути неприємних відчуттів, понижується її самооцінка. І це призводить до ще більших проблем.

Як спілкуватися з дитиною без крику: поради психологів

Дитина – це особистість, тому її треба навчитися поважати. Психологи надали кілька рекомендацій, як правильно спілкуватися зі своєю малечею.

  • Відпочивайте. Часто мами кричать тому, що дуже втомлені, особливо, коли в родині не одна дитина. Після робочого дня ще треба йти на кухню, готувати вечерю, потім прибирати і вкладати всіх спати. А тут малюки розкидали кубики чи не доїли кашу. В цю мить, коли хочеться кричати, вийдіть до іншої кімнати й відпочиньте, зробіть собі улюблений чай чи каву. Така банальна порада допоможе втихомирити гнів і кричати вже перехочеться.
  • Введіть правила. Якщо дитина постійно вередує і не хоче рано прокидатися в садочок, а ввечері лягати спати, треба встановити режим дня. Так буде легше вам і вашому малюкові. Встановіть також обмеження на ігри в телефоні, перегляд мультиків, і обов’язково попередьте свою дитину про введеня правил. Вашому малюкові напевно буде цікаво гратися в таку гру з чітким розпорядком дня.
  • Домовтеся з дитиною не кричати одне на одного. Якщо дитина також звикла переходити на крик у розмові з вами, домовляйтеся і давайте обіцянки, що не кричатимете одне на одного. Ця порада підходить для тих, у кого вже досить дорослі діти. Якщо домовитися, то не буде напруження, з’являється взаєморозуміння і вміння слухати, що вкрай важливо в спілкуванні батьків та дітей.

Читайте також:

Щоб дитина виросла геніальною і видатною особистістю: як раніше бабусі й дідусі виховували онуків

Як виростити успішну і щасливу дитину: секрети шведського виховання

Щоб дитина виросла успішною та впевненою у собі, частіше говоріть їй ці 5 ключових фраз

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *