Коли сіяти та садити – яка має бути температура ґрунту й повітря, щоб можна було розпочинати посів

Різне

Весна – початок робіт у саду, на городі, в полі. Трохи потепліло і виникає питання – чи не час сіяти овочі та зелень, висаджувати розсаду у відкритий ґрунт. Щоб правильно посіяти, посадити рослини, потрібно орієнтуватися на особливості зростання і розвитку виду рослини, на температуру навколишнього середовища та оптимальну температуру ґрунту.

Холодостійкі культури, як-от селера, петрушка, кріп, морква, редиска, буряк, боби, горох, багаторічна цибуля, капуста виростуть і за холодної погоди, а от огірки, помідори, перець припиняють розвиватися за низької температури, а за навіть короткочасних заморозків гинуть.

Оптимальна температура ґрунту для посіву

Як вимірювати температуру ґрунту

В теплицях, які не опалюються, температуру ґрунту треба заміряти на глибині 7-8 сантиметрів, на відкритих грядках – на глибині до 10 сантиметрів. Найкраще використовувати спеціальний ґрунтовий термометр, якщо ж такого не має, можна вимірювати і звичайним.

Вимірювати температуру ґрунту треба двічі на день – ввечері, після заходу сонця, і вранці, через 2-3 години після сходу. Якщо показники температури збігаються і підходять для рослини, можна сіяти.

Щоб сіяти холодостійкі культури, потрібна температура +5 ºС, якщо нижча – краще зачекати.

Для помірно холодостійких оптимальна температура ґрунту для посіву +8 ºС, для теплолюбних – від + 10 ºС і вище.

За якої температури повітря яку городину можна сіяти, коли висаджувати розсаду

  • Горох проростає за температури +2–6 °С, переносить заморозки до мінус 6 °С, але тільки якщо вони короткочасні.
  • Оптимальна температура для посіву насіння кабачків, патисонів, гарбузів – +10 °C, для рослин – 25–35 °C. Заморозки вони не переносять.
  • Капуста може проростати, навіть якщо температура повітря 3 °C. Але оптимальною температурою є +20 °C. Ця ж температура є оптимальною і для зростання. Дорослі рослини переносять заморозки до мінус 7 °C. Переносить короткочасні заморозки загартована розсада.
  • Морква проростає за +4 °C, оптимальна температура для її зростання – це  15–22 °C. Коренеплоди пошкоджуються, якщо температура нижче 0 °C, проростки витримують заморозки до –4 °C, а дорослі рослини виживуть за –7 °C.
  • Для проростання  огірків потрібна температура 13–15 °C, для їхнього зростання – 25–30 °C. Опадають квітки і припиняється зростання за 13 °C, за 8 °C загниває насіння в ґрунті, рослина гине від хвороб.
  • Насіння петрушки, селери проростає за 2–4 °C, а для дорослих рослин потрібна температура 15–20 °C. Проростки витримують заморозки до –4 °C.
  • Теплолюбний перець проростає за температурі від 18 °C, але краще зачекати 25 °C. Для зростання треба 20–25 °C, а вже за 13 °C процеси сповільнюються, за температури близько нуля перець гине.
  • Насіння редису, редьки, ріпи можна сіяти за 8 °C, хоча паростки переносять –4 °C. Але тривалої дії холоду і за перепадів температури може стрілкуватися. Для дорослих рослин оптимальною буде температура 18–20 °C.
  • Салат переносить заморозки до –5 °C, зростає за 5 °C. Але найкраще – за 15–20 °C.
  • Буряк потрібно сіяти лише за прогрівання ґрунту від 6 °C. Оптимально температурою повітря для зростання є 15–25 °C.
  • Така теплолюбна культура, як помідор, потребує для проростання насіння 20–25 °C (мінімально 12 °C). Денна температура має бути не нижчою за 24 °C, нічна – за 18 °C. Томати гинуть, коли температура опускається до 2 °C.
  • Кріп проростає за 3 °C, зростає за 15–20 °C.
  • Насіння квасолі за холоду й підвищеної вологості загниває в ґрунті. Сходити рослина буде лише за 15 °C. Добре росте квасоля за 18–25 °C.
  • Шпинат проростає за 3 °C, росте за 15 °C. Якщо вище 20 °C, починається стеблування. Паростки витримують короткочасний мороз до –7 °C.
  • Насіння щавлю дає паростки за 3 °C. Але оптимальною температурою для зростання є 15–23 °C.
  • Цибуля до тепла маловимоглива, але за довгого впливу низьких температур схильна до стрілкування. Чорнушка проростає за 7 °C. Для вирощування цибулі на перо оптимальна температура – 16–20 °C.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *