Нові скандали з ТЦК і мобілізація корупціонерів: гучні новини, які шокували українців

Ексклюзив ТСН

Хочеш – не хочеш, а воювати доведеться, але тепер на фронт можуть піти й корупціонери. Про нові заяви Міноборони, нові правила для осіб з інвалідністю, нові скандали з ТЦК в Україні і повістки мертвим.

Про все це детальніше розповіла в ексклюзивному сюжеті для TSN.ua журналістка Вікторія Гнатюк.

Що буде з особами з інвалідністю?

В Україні триває робота над законопроєктом про мобілізацію. Зроблено сотні заяв і подано більш ніж 4 тисячі правок. Коли ми побачимо врешті доопрацьований документ – питання часу, можливо, цей час таки настане в березні.

Тим часом тема мобілізації залишається однією з найгарячіших у суспільстві. Один із пунктів, який викликав шквал обурення – це мобілізація осіб з інвалідністю 3-ї групи. Цю норму обіцяють прибрати й зазначають, що мобілізовувати хворих не будуть, хіба за власним бажанням. Втім, є “але”. Всім чоловікам, які мають 2 та 3 групу інвалідності, потрібно буде пройти переогляд у війську. Адже були й такі, хто собі просто купував папірці для “білого” квитка. Водночас офіцер Національної гвардії України Сергій Позняк в ефірі телеканалу “Київ 24” роз’яснив нюанси.

“Зараз ми всі знаємо, що мобілізаційний потенціал впав, тому нам треба ці параметри підтягувати. І треба переглянути всіх, хто має 2 та 3 груп інвалідності, на предмет їх використання у війську, адже військова служба – вона не завжди пов’язана з безпосередньою участю в бойових діях. Є ще і штабна, фортифікаційна та інструкторська робота, де людина з інвалідністю може бути задіяна”.

Нова заява Мін’юсту

Ще одну заяву щодо мобілізації зробив міністр юстиції Денис Малюська. Він зазначив, що законодавство щодо мобілізації необхідно змінювати, та запропонував відправляти на війну насамперед корупціонерів. Про це він розповів в інтерв’ю журналістам “РБК-Україна”. За його словами, можна починати з громадян із судимістю, які вже вийшли з в’язниці або ніколи туди не потрапляли, але згідно з законом не можуть бути мобілізовані та не підлягають військовому обліку.

“Це найпростіше й очевидне, що потрібно виправляти. Тут немає питання небезпеки для людей, вони ж ходять вулицями, спілкуються з нами. Чому вони не йдуть в армію і не виконують обов’язок захищати країну, я не розумію. Тим більше, безліч із них хоче це робити. Корупціонерів, мені здається, можна спокійно відправляти воювати. Вони часто патріоти, просто патріотизм своєрідний і вони жадібні. Ну не тільки жадібні, але давайте відверто”.

Очільник відомства наголосив, що в Україні десятиліттями культивувалася корупція різною мірою.

“У нас було соцопитування, де більшість визнавали, що давали хабар у вигляді подарунка або гроші лікарям, педагогам, патрульним. Ну тобто це явище було мегапоширене. Безумовно, це треба викорінювати, але я не розумію, чому корупціонерів не можна відправляти на війну”.

Заява Міноборони

Нагадаємо, що Міністерство юстиції хоче усунути перешкоди в новому мобілізаційному законопроєкті, щоб ті, хто вже відбув покарання, могли бути мобілізованими. Також відомство хоче, щоб ув’язнені могли мобілізуватися замість відбування покарання: має здійснюватися відбір таких людей, після якого рішення ухвалював би суд. Тим часом ще одну заяву зробили в Міністерстві оборони. Радник міністерства з рекрутингу Олексій Бежевець наголосив, що чоловікам призовного віку час змиритися, що треба стати й піти захищати країну.

“Крім всього, у нас брак особового складу – це трагедія. І якщо росіян не спинити – вони підуть напролом, підійдуть набагато ближче”.

Новий скандал із ТЦК

І це дійсно так, зараз треба на війну і більше людей, і більше зброї. Втім, часто рекрутинг призводить до скандалів усього лише через неправомірні дії ТЦК, які до того ж потрапляють на камери українців, а далі розлітаються всією країною через соцмережі. Як-от новий випадок на Закарпатті. Там знову чоловіка силоміць намагалися запхати до буса, ймовірно, працівники ТЦК. А після невдалої спроби ще й на додаток нагородили стусанами. За даними журналіста Віталія Глаголи, інцидент стався в Мукачеві.

Фейки навколо мобілізації проспонсовані росіянами

А як таке мотивує йти до армії? А ніяк. І в цьому наша біда. В перші дні повномасштабного вторгнення гнати до ТЦК нікого не доводилося, люди самі готові були стояти від ранку до ночі, днями під дверима і чекати на оформлення, щоб тільки піти захищати батьківщину. Ми не виправдовуємо ухилянтів, але і працівники ТЦК так поводитися не мають.

На сторінці Мукачівського терцентру на цю подію поки ніяк не відреагували. Втім, є “але”. Часто Мережею ширяться й провокативні та сплановані росіянами відео. Як-от наприклад відео, де згорьована жінка кричить, що її мертвому сину, військовослужбовцю ЗСУ прийшла повістка від ТЦК. Відео миттю розлетілося соцмережами, розпочалася перевірка, під час якої з’ясувалося, що насправді цього не було. Про це повідомили в телеграм-каналі Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки SPRAVDI.

Чому вручають повістки “померлим”? 

Хоча фахівці кажуть, що в Україні й дійсно були випадки, коли вже померлим людям приходили повістки. Однак вони повʼязані не зі “свавіллям ТЦК”, як стверджують пропагандисти, а з плутаниною в базах. Наприклад, районна адміністрація може не повідомити терцентр про смерть людини, тому та й перебуватиме у списках на повістки.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Нові скандали з ТЦК і мобілізація корупціонерів! Гучні новини, які шокували українців!

Читайте провідні новини дня:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *