“Рускій воєнний корабль”, “бавовна” і “добре було, по-домашньому”: найвідоміші фрази війни та меми

Ексклюзив ТСН

Фрази-символи боротьби з російською агресією впізнає кожен. Ті, що піднімають дух українців і через які так лютують росіяни.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Інни Лебеденко.

“Словами можна не лише говорити. Ними можна обіймати, втішати, турбуватися та боротися. Бо це вже символи, які на вустах, у пам'яті й навіть на поштових марках. “Рускій воєнний корабль, іді на” та “Доброго вечора, ми з України”. Щоб придбати їх собі чи на подарунок, не лише українці, а й іноземці вишиковувалися в черги”, – каже кореспондентка ТСН.

“Рускій воєнний корабль, іді на”

Поява цієї фрази від самого початку оповита легендами. І навіть зараз досі не до кінця розкрита. Бо ім'я її автора все ще не розголошують.

“Тут важлива і фраза, і контекст, в якому вона була сказана, бо ця фраза передає ще й історію. Одна людина протистояла великій частині армії”, – каже психологиня Марина Діденко.

Вночі 24 лютого 2022 року російський крейсер “Москва” та військовий фрегат “Василь Биков” починають атакувати Зміїний. Російські загарбники через радіозв'язок намагаються заохотити захисників і вартових острова скоритися їм.

Богдан Гоцький на той момент був начальником прикордонної застави “Острів Зміїний” та учасником тих подій. Каже, ця розмова тривала майже пів доби.

“На одному з етапів просто у військовослужбовця накипіло, скажімо так, і він не витримав і вказав їм напрямок, куди їм рухатися зі своїми пропозиціями”, – каже Богдан Гоцький.

Розлючені російські окупанти після цього починають завдавати ударів по острову з повітря та з моря. А потім беруть у полон усіх прикордонників і морських піхотинців.

Справжнього автора цих слів окупанти так і не знайшли. Він вийшов з полону, нині в Україні і продовжує службу. Це все, що наразі відомо. А його словами вже два роки говорять Україна і світ.

“Коли вони були в полоні, вони не могли навіть для себе уявити, що вони зробили. Наскільки це підняло дух Україні, всьому світові”, – каже речник ДПСУ Андрій Демченко.

Дух прикордонників підхопили і в інших українських містах і селах, де українці в очі окупантам кричали “Слава Україні!”.

“Доброго вечора, ми з України”

Слова, які вперше промовив фронтмен гурту “Дахабраха”, запозичили собі інші українські музиканти – із PROBASS HARD.

“Знаєте, як в іншомовних треках перед основною частиною “пут йо гендз ап” всі вставляли англійською мовою, а ми подумали: чому нам українською це не зробити”, – каже керманич гурту Артем Ткаченко.

Це було ще 2021-го. На кінець року цей трек зібрав мільйон переглядів. Зараз – уже 21. З початком повномасштабного вторгнення популярності йому додав голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

“Доброго вечора, ми з України” стало ще й своєрідним маркером. Так українці вирізняють своїх серед чужих.

Меми та гумор війни

Чужих ми вирізняємо і за їхніми фразами, а нашими вже мемами. Гумором українці знімають напруженість і висміюють ворогів:

  • Тут вам і росіяни, які тікають з українського півострова: “Здесь так хорошо было, по-домашнему”. 
  • Історія про “бавовну”.
  • І нелегітимний Лукашенко зі своєю картою: “Я вам сейчас покажу, откуда на Беларусь готовилось нападение”.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН 21:00 за 15 березня 2024 року | Новини України

Нагадаємо, військовий медик відповів, які поранення найчастіше трапляються на фронті.

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *