Це чай масала – традиційний індійський напій, який вирішує відразу кілька проблем зі здоров’ям, коли налагоджує правильну роботу всіх систем організму. Розповідаємо, із чого готують чай масала, яка його користь і як приготувати.
Із чого готують чай масала
Основний інгредієнт напою – це звичайний листовий чай. Для приготування в домашніх умовах підійде великолистий чорний чай без будь-яких домішок. Оскільки туди ще необхідно додавати прянощі для підсилення корисних властивостей і смакових якостей напою.
Як підсолоджувач найкраще брати мед, можна цукор і цукрозамінники. Також замість цукру додають згущене молоко, щоб зробити смак напою більш насиченим та вершковим. До чаю обов’язково додається коров’яче молоко.
Найголовнішою складовою чаю масала є спеції. Саме вони роблять напій упізнаваним з-поміж інших. Для приготування традиційного чаю масала використовують імбир, корицю, кардамон, мускатний горіх, гвоздику, чорний перець. Втім, склад прянощів можна варіювати за своїми особистими вподобаннями.
Яка користь чаю масала: що лікує
Чай роблять корисним спеції, які входять до його складу. Кожна з них по-своєму впливає на здоров’я організму. Найкорисніші властивості чаю є такі:
- Налагоджує правильну роботу серця й судин.
- Активує мозкову діяльність і захищає від деменції та хвороби Альцгеймера.
- Розганяє метаболізм і поліпшує процеси травлення.
- Зміцнює захисні функції організму.
- Знімає втому та заспокоює.
- Позбавляє стресових станів та попереджає депресію.
- Виводить токсини та шлаки з організму.
- Знімає набряки, нівелює можливість утворення злоякісних пухлин.
- Втамовує голод і заряджає організм енергією на тривалий проміжок часу.
- Допомагає швидко заснути, запобігає безсонню.
- Знижує рівень “поганого” холестерину.
- Зміцнює м’язи та судини, підвищує їхню еластичність.
- Налагоджує роботу нервової системи.
Як приготувати чай масала: рецепт
Щоб приготувати напій, треба зібрати такі складники:
- 3-4 чайні ложки великолистого чорного чаю;
- пів літра молока;
- цукор чи мед за смаком;
- прянощі: чорний перець, корінь імбиру, кардамон, гвоздика, кориця або інші.
Спосіб приготування чаю масала:
- Налийте у каструлю воду, доведіть до кипіння і додайте чорний чай. Зменште вогонь і варіть 3-5 хвилин.
- У іншій ємності доведіть до кипіння молоко, додайте підсолоджувачі, перемішайте і зніміть з плити.
- Усі спеції подрібніть у ступці до стану порошку. Можна купити готові прянощі для чаю масала, вони продаються вже у суміші.
- Додайте прянощі до чаю і ще варіть хвилину-дві на повільному вогні.
- Потім з’єднайте чай та молоко, доведіть до кипіння і знімайте з плити.
- Готовий чай процідіть — і можна смакувати корисний напій.
Читайте також:
Названо найкращий сніданок для жінок 40+: лікарі рекомендують їсти ці продукти щодня
Сезон кліщів: як вберегтися від укусів і хвороб, які вони переносять – поради медиків
Треба пити натщесерце: лікарі назвали сік, який підвищує потенцію у чоловіків і чистить печінку