З російських олігархів у ЄС знімають санкції: що відомо про скандальне рішення Євросуду

Ексклюзив ТСН

Суд Євросоюзу став на бік двох російських олігархів. Санкції проти співзасновників російського “Альфа-банку” – Михайла Фрідмана і Петра Авена – розпорядився скасувати, не вважаючи аргументи Ради ЄС на користь їхнього включення до чорних списків достатньо переконливими. Як вдалося олігархам довести свою правоту, йдеться в ТСН.

І Петро Авен, і Михайло Фрідман разом з багатьма іншими представниками російських еліт потрапили до чорних списків ЄС після вторгнення РФ до України. Рада Євросоюзу вказувала на тісні зв'язки співзасновників “Альфа-банку” з Володимиром Путіним.

Вважалося також, що вони матеріально допомагали особам, відповідальним за анексію Криму та дестабілізацію України, отримували від них вигоду самі та підтримували політику, яка підриває суверенітет України.

Повідомлялося про неофіційні місії Фрідмана та Авена до Вашингтона і регулярні зустрічі останнього у Кремлі з Путіним. Мільярдери заперечували аргументи Ради ЄС і наприкінці травня 2022 року оскаржили свій статус персон нон-ґрата в суді. Персональні санкції передбачають заборону на в'їзд до ЄС та заморожування активів на його території. Суд сьогодні погодився з олігархами: розпорядився скасувати початкові санкції щодо них, а також акти, що їх подовжують.

“Генеральний суд вважає, що жодна з причин, викладених у початкових актах, не є достатньо обґрунтованою, а отже, включення пана Авена та пана Фрідмана до списків не було виправданим. Стосовно підтримувальних актів суд вважає, що Рада не надала жодних додаткових доказів порівняно з тими, на які вона посилалася у початкових актах”, – йшлося в повідомленні суду.

Однак суд погодився, що аргументи Ради ЄС можуть вказувати на близькість Фрідмана та Авена до Путіна і його оточення. Але доказів, що вони фінансово допомагали особам, відповідальним за державні рішення, або, навпаки, отримували від них вигоду, не знайшли. Тому суд розпорядився скасувати акти, що включають мільярдерів до чорних списків, та наступні, якими продовжували дію санкцій.

Але не всі – лише до березня 2023-го. Обмеження продовжують кожні пів року, що означає – є й інші документи, і вони залишаються чинними. Тобто олігархів зараз ніхто із санкційного переліку не викреслить. Виходить, дорога до ЄС Фрідману, який живе в Москві, раніше виїхавши з Лондона, де, за його словами, “неможливо жити”, як і раніше, закрита.

Проте Авен на територію Євросоюзу не просто в'їзний – він там часто з’являється, а саме в Латвії, громадянином якої він є і чия влада погрожувала позбавити його латвійського паспорта. В органах виконавчої влади ЄС рішення суду наразі не коментували. Його мають право оскаржити.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео:

Караул! З російських олігархів у ЄС знімають санкції!

Нагадаємо, що Петро Авен і Михайло Фрідман потрапили під санкції Євросоюзу в перші дні російського вторгнення до України, 28 лютого 2022 року. В серпні 2023-го їх було також занесено до санкційного списку США.

СБУ оголосила Фрідману підозру за кримінальною статтею про фінансування війни. Суд заарештував усі активи компаній, які належать мільярдерові та його партнерам – Петру Авену та Андрію Косогову, на 17 млрд грн.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *