Може стати масовою зброєю РФ: експерт про ракету Х-69, якою уразили Трипільску ТЕС

Зброя

Російські загарбники модернізували ракету Х-59 і тепер вона (Х-69) може загрожувати навіть центральним частинам України.

Про це в етері 1+1 заявив військовий експерт Михайло Самусь.

“За всіма оцінками, ракета Х-69 (це розвиток ракети Х-59) не мала такої дальності, яка могла б загрожувати, наприклад, центральній частині України. Виявляється, що росіянам вдалося модернізувати цю ракету, яка дуже схожа візуально на той самий Storm Shadow або Taurus, які росіяни намагаються скопіювати”, – сказав експерт.

Він зазначив, що Х-69 – це стелс-ракета, яка має низьку контрастність у будь-якому спектрі.

“І питання постає, як вдалося росіянам зайти до центральної України, уразити ту ціль, оскільки це викликає тоді запитання стосовно тієї системи ППО і ПРО, яку ми зараз маємо. Річ у тім, що це крилата ракета, це не балістична ракета, про яку ми говорили, що лише системи Patriot можуть її збивати. Проблема тут, мабуть, у тому, що її важко виявляти, не те що збити, тому що вона є достатньо повільною”, – заявив Самусь.

Експерт заявив, що це дозвукова ракета, яку теоретично може збивати не лише комплекс Patriot, а й інші системи, які є на озброєнні ЗСУ.

“Але проблема в тому, що росіяни достатньо довго проводять розвідку. Ці запуски ракет, запуски “Шахедів” – очевидно, вони викривають наше радіолокаційне поле і таким чином добиваються того, що вони можуть проходити під прикриттям тих самих ударів балістичними ракетами, “Шахедами”, коли все це масово починає працювати.Їм вдалося прорвати нашу ППО. Це нова загроза, з якою нам треба буде якось рахуватися, і очевидно, нам треба говорити не тільки про Patriot зараз, а і про посилення нашого радіолокаційного поля”, – сказав він.

Водночас експерт зазначив, що ця російська зброя може стати масовою.

“Проблема санкцій. Я впевнений, що там використовуються не російські високотехнологічні комплектувальні. Річ у тім, що вони виробляються. Тут не можна сказати, що у них 100 – і на цьому закінчується. Це залежить від того, як їм вдається обходити санкції та поставляти компоненти. Тобто Х-59 випускається масово, і вони використовуються постійно з літаків… Остання конфігурація Х-59, яка загалом потім і перетворилася на Х-69, досягала 200 кілометрів, 250 – це вважалося такою дальністю, яка є граничною. А тут виявляється, що вона може летіти 350-400, і це відкриває вже інші можливості влучання”, – додав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що експерт пояснив, чому Росія нарощуватиме удари по енергетиці.

Крім того, ми раніше інформували, що Трипільську ТЕС атакували ракети Х-69.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *