Медики заявили про “нову еру” в лікуванні раку крові – дослідження

Здоровя

Вчені розробили нову сполуку, використовуючи свої відкриття, завдяки якій ліки проти агресивної форми раку можуть бути перепрофільовані. Вони зазначають, що прорив у фармацевтиці може відкрити “нову еру” в лікуванні.

Про це йдеться в Independent з посиланням на дослідження науковців Великої Британії, а саме Інституту дослідження раку в Лондоні та Оксфордського університету, які вивчали здатність підвищення рівня HIF запобігти прогресуванню ГМЛ.

Гострий мієлоїдний лейкоз (ГМЛ), описаний дослідниками як “практично невиліковне захворювання”, є раком, який змушує кістковий мозок виробляти велику кількість аномальних клітин крові. За даними Національної служби охорони здоров'я Британії, щорічно в цій країні мієлолейкоз діагностують у близько 3100 осіб.

Дослідження показало, що блокування ферменту у клітинах організму, який реагує на зміни рівня кисню, може зупинити прогрес захворювання.

“Ми сподіваємося, що це дослідження прокладе шлях до нової ери лікування ГМЛ, і ми хотіли б з'ясувати, чи можуть ці методи лікування бути корисними і за великих пухлин”, – зазначила професорка Каміл Кранц.

У присутності кисню ці ферменти, відомі як пролілгідроксилази фактора, що індукується гіпоксією (PHD), стають активними для націлювання та руйнування білків, званих фактором, що індукується гіпоксією (HIF).

За словами професорки, терапія гострого мієлоїдного лейкозу практично не змінилася за кілька десятиліть.

“Існує величезна потреба в пошуку ефективніших методів лікування цього агресивного захворювання. Ми вперше показали, що вплив на шляхи, які наші клітини використовують для реагування на рівень кисню, може забезпечити новий спосіб лікування лейкемії, не впливаючи на нормальне виробництво клітин крові в кістковому мозку”, – пояснила Кранц.

Це дослідження дає важливі дані про цю екосистему і про те, як рак використовує сигнали довкілля, наприклад, сигнали, пов'язані з рівнем кисню, для зростання і розвитку.

За словами науковиці, наступне завдання медиків – довести наявні ліки і нове, селективніше з'єднання до клінічних випробувань.

“Ми сподіваємося, що це дослідження прокладе шлях до нової ери лікування ГМЛ, і ми хотіли б з'ясувати, чи можуть ці методи лікування також бути корисними за великих пухлин”, – зазначила Кранц.

Нагадаємо, вчені вже заявили про третій у світі випадок повного одужання від ВІЛ.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *