Цивільні, які зустрічали окупантів, та шокувальне співвідношення сил: воїни розповіли, що відбувається у Вовчанську

Ексклюзив ТСН

Бої за Вовчанськ не затихають ні вдень, ні темною порою. Хоча загальна інтенсивність війни на одній з двох ділянок вторгнення росіян, останніми днями серйозно зменшилась. Принаймні, кількість ворожого артилерійського вогню, кажуть українські оборонці міста – впала разів у 5. Водночас спроби окупантів закріпитися у центральній частині Вовчанська й форсувати річку Вовчу – не припинились.

Про це йдеться у матеріалі ТСН. 

Окупанти нищать Вовчанськ, але деякі колаборанти радо їх зустрічали

Не лише сам Вовчанськ, а й прилеглі довколишні села, московити вже понад тиждень методично розбирають за допомогою далекобійної ствольної артилерії, а там де не дотягуються, б’ють великокаліберними, реактивними.

Окупанти знищили майже усі громадські споруди у місті. Після чергової хвилі ворожих артилерійських обстрілів та прильотів авіаційних бомб – вже сьогодні вкотре спалахнули багатоповерхівки у північній частині Вовчанська. Середмістя – спалене й розтрощене на друзки. У тім мотлоху, геть складно впізнати вчорашні школи, церкви та адміністративні споруди.

Поміж того жахіття у кількох місцях українські аеророзвідки розгледіли неживих цивільних. На центральній вулиці, вбитого чоловіка, поруч з своїм велосипедом. На самім північному березі тутешньої річки – жінку, в інвалідному візку.

Натомість, цивільні у Вовчанську, каже командир 17-го українського мотопіхотного батальйону 57-ої бригади, як з’ясувалося, дуже різні.

“Є кількість людей, які зустрічали, дійсно зустрічали ворога. Зустрічали й показували пальцем, в які погрєба заходити, де-які підвали”, – каже “Умка”, командир 17 ОМПБ 57 ОМБр ЗСУ. 

Як окупанти штурмують позиції ЗСУ

Ворожі піхотинці лише лише у першій половині доби, щонайменше, чотири рази намагалися пройти у бік річки й закріпитися поміж руїн центральної частини Вовчанська. Та з тих спроб у московитів нічого не вийшло.

“Це уже четверту хвилю сьогодні, противник намагався штурмувати наші позиції. Відповідно, було нанесено враження засобами артилерії, колективної зброї і піхоти. Противник поніс втрати”, – каже “Марцин”, заступник командира 17 ОМПБ 57 ОМБр ЗСУ.

На початку співвідношення сил було 60 до 1 на користь окупантів: як це змінилось

Насправді, втрати рашистів у Вовчанську – просто шалені. У перші кілька діб ворожої атаки на Вовчанськ, співвідношення московитської піхоти до кількості українських захисників, кажуть офіцери 17-го мотопіхотного, було 60-ят до 1. Сьогодні, ситуація – вже, суттєво змінилась. 

“Було таке, що да – за ніч, могли знищити, до 30-ти чоловік особового складу противника”, – каже військовий.

Зараз танки у Вовчанськ не заїжджають. Немає окупантів у Вовчанську і на південному березі місцевої річки. Хоча, намагалися форсувати московити Вовчу – з півдесятка разів. Натомість, на північному березі і тепер є та заважають спробам московитів – просуватися, українські воїни.

Так само, у північній частині Вовчанська, наші розвідники дотепер помічають – цивільних. І, схоже, що цивільних у Вовчанську залишилося – точно, що не один і не два. 

“Сьогодні противник зайшов штурмувати наші позиції. Звідси працює весь вогонь артилерії, автоматичні гранатомети, АГС МК – місцевий просто вийшов і так іде спокойно, по вулиці”, – каже “Гном”, начальник артилерії 17 ОМПБ 57 ОМБр ЗСУ. 

Воїни 57-ої мотопіхотної допускають, що то міг би бути перевдягнений у цивільне ворог. 

Військові кажуть, зараз співвідношення сил у Вовчанську різниця зменшилось – орієнтовно 1 до 10. 

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Бої за Вовчанськ не стихають ні вдень, ні вночі! Кадри ТСН!

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *