А мама – мільйонерка: звідки у топпосадовця Бюро економічної безпеки гроші на розкішне життя

Ексклюзив ТСН

Сергій Кривун – заступник керівника Головного підрозділу детективів БЕБ, фактично друга за реальним впливом людина у відомстві, роботу якого постійно критикують. Дійшло до того, що через сумнівну ефективність БЕБ зрештою докорінно реформують. Верховна Рада ухвалила закон про перезавантаження Бюро економічної безпеки.

Та попри провали в роботі установи, статки керівників БЕБ вражають. Так, родина Сергія Кривуна після його приходу до відомства розжилася елітною нерухомістю та авто – детальніше в ексклюзиві проєкту Хапуга.UA.

На початку 2022 року мати борця з економічною злочинністю, принаймні за документами, стала власницею квартири у преміальному столичному ЖК “Тайм” площею 86 кв. м.

За словами експертки з нерухомості Вікторії Берещак, вартість квартири станом на січень 2022 року – від п’яти до шести мільйонів гривень. В декларації детектива набагато менша сумма – 2 млн 800 тис. грн.

“Це типова історія, коли чиновники не сильно бажають показувати джерела своїх доходів. Під час купівлі, навіть договору дарування, ти маєш сплатити певний податок. Тому найпростіший спосіб, який дуже часто обирають посадовці, – це занизити його вартість”, – каже антикорупційний експерт Сергій Миткалик.

Відповідь, як вдалося майже вдвічі занизити вартість житла, є в декларації посадовця. Схоже, квартиру за документами його мати Галина Леонідівна купила за переуступкою права власності.

Вперше столична квартира з'являється в декларації “бебівця” за 2021 рік. Зазначено, що йдеться про об'єкт незавершеного будівництва, в який начебто вклалася вся родина ще 2019 року. Та ані в декларації за 2019-й, ані в декларації за 2020 рік цього майна немає.

А от звіт про свої статки за 2021 рік Кривун зробив аж 3 січня цього року, бо через повномасштабне російське вторгнення українські чиновники тривалий час могли не подавати декларації. Видається так, що чиновник просто вписав заднім числом куплену квартиру. На це є причини.

Вартість цього житла в кінці 2019 року, на етапі будівництва, і справді становила близько 3 млн грн. А через два роки після здачі будинку в експлуатацію ціна була вдвічі вищою. Схоже, за таким самим принципом вдалося вдвічі занизити вартість і паркомісця в цьому самому ЖК, яке також оформлене на матір Сергія Кривуна, ціна якого в декларації 450 тисяч, а реальна – вдвічі вища.

Ще мама посадовця купила в цьому ж преміальному комплексі веломісце за більш ніж 100 тисяч гривень. А раніше, 2021 року, пенсіонерка обзавелася новенькою Toyota Camry 2020 року, вартість якої більше мільйона гривень.

Всім цим майном користується її син – заступник керівника Головного підрозділу детективів БЕБ Сергій Кривун. Ми зафіксували, як він за кермом автівки виїжджає з ЖК “Тайм”. Та не лише нерухомістю, а і грошима допомагає синові Галина Леонідівна – на весілля 2019 року вона подарувала йому 1 млн 300 тис. грн. Чим же займається та де реально живе літня жінка?

Власниця елітної квартири за 10 хвилин від центру Києва живе в селищі на Харківщині в доволі скромному будинку. І вже це насторожує антикорупційників.

“Якщо були виявлені ознаки того, що те рухоме й нерухоме майно, яке купувала мати посадовця, не маючи реальних доходів, і яке перше розташоване географічно віддалено від місця її постійного проживання і розташоване саме в тому місці, де працює посадовець БЕБ, і в неї явно не вистачало коштів для придбання такого майна. Дійсно, в цьому вбачаються перші ознаки того, що, ймовірно, це майно купувалося в інтересах саме цього посадовця”, – каже антикорупційний експерт Анатолій Ярема.

Самої Галини Кривун ми вдома не застали, але сусіди запевнили нас, що спосіб життя пенсіонерки зовсім не схожий на реальність мільйонера. В реєстрах Галина Леонідівна не фігурує ані як бізнесменка, ані як топменеджерка компанії, ані як високопосадовиця. Та і в минулому у пані Галини великих доходів не було.

Звідки ж у неї не менше 6 мільйонів гривень на придбання дорого майна і мільйонний подарунок сину. Оскільки всім майном користується посадовець БЕБ Сергій Кривун, ми запитали про це у нього.

“А що для вас дивного, в чому?… Вона ж цю нерухомість придбала після того, як продала свою нерухомість, яка була у неї у власності. Вона продавала нерухомість, у неї була квартира в Харкові і нежитлові припічки”, – відповів Кривун.

Якщо припустити, що це майно справді існувало, то однаково без відповіді залишається запитання – звідки на нього гроші у Галини Кривун.

Офіційний дохід усіх зазначених у декларації членів родини Сергія Кривуна відверто не може покрити витрати останніх років. У такому разі експерти потенційно вбачають дуже серйозне порушення закону.

“Він дійсно сумлінно задекларував усе майно, яким він користується, яке начебто було придбано його рідною матір'ю в якихось інших інтересах, але ми розуміємо, що є ознаки того, що це майно було придбано в інтересах саме цієї посадової особи, а він не зазначає весь обсяг офіційного доходу, який він мав. І в цьому разі йдеться про вчинення ним кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 366 прим. 2 Кримінального кодексу України – подання недостовірних відомостей при заповненні декларації на суму більш ніж 2 тисячі неподаткових мінімумів доходів громадян. На 2024 рік цей неоподаткований мінімум становить 3 028 гривень. Тобто загально 2 тисячі дорівнює трохи більше, ніж 6 мільйонів гривень”, – розповів антикорупційний експерт Анатолій Ярема.

Інший антикорупційний експерт Дмитро Остапчук припускає, що за всіх обставин може йтися про незаконне збагачення, що також передбачає і конфіскацію майна, і навіть термін ув'язнення, адже не покриває вартість елітної нерухомості та офіційні доходи самого Сергія Кривуна.

До приходу в БЕБ 2019 року йоро доходи за рік не перевищували 300 тисяч гривень. А вже на керівній посаді Бюро економічної безпеки його річна зарплата ледь дотягує до 1 млн грн.

“Якщо задекларовані доходи посадовця та членів його родини не відповідають вартості майна, яке їм належить, яким вони користуються, тоді це майно – це привід для перевірок, для моніторингу способу життя”, – каже антикорупційний експерт Дмитро Остапчук.

Єдина в родині підприємиця – дружина чиновника Катерина Кривун, надає інформаційні послуги як ФОП. З її соцмереж бачимо, що вона консультує блогерів, як створювати контент. Майстер-класи, до речі, знімає зі все тієї ж квартири у ЖК “Тайм”.

Та навіть це не здатне покрити купівлю елітної нерухомості, адже дохід Катерини за останній рік – 170 тис. грн. Вочевидь,усе це яскраво свідчить про те, що спосіб життя посадовця структури, яка веде боротьбу проти економічної злочинності, і сам потребує значно пильнішої уваги антикорупційних органів.

На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: А мама – мільйонерка! Звідки в топпосадовця Бюро економічної безпеки гроші на розкішне життя?

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *