Сливове варення – густе, смачне і дуже корисне: які плоди вибирати, скільки та як варити

Різне

Чим корисне варення зі слив

У сливі міститься велика кількість вітаміну Р, або рутину, який зміцнює стінки судин, приводить у норму ендокринну систему організму та артеріальний тиск. Крім цього, вітамін Р підсилює дію вітаміну С, який також повністю зберігається у сливовому варенні.

Варення зі слив позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, нормалізує роботу шлунка, дія як легке проносне, чим позбавляє від закрепів. Воно чудово засвоюється організмом, тому користь від нього максимальна.

Зберігається в варенні і калій, який відомий своєю сечогінною дією, він виводить з організму зайву воду та сіль, тому користь його очевидна за проблем з нирками чи набряків.

Сливове варення багате на фосфор, магній і залізо, які позитивно впливають на обмінні процеси в організмі, допомагають тим, хто страждає на анемію, крихкість кісток, зниження пам'яті.

Які сливи обирати для варення

Існує дуже багато різних сортів слив, але в магазинах найчастіше можна зустріти лише декілька:

  • щільні, довгасті та темно-фіолетові сливи, які мають середній або великий розмір, часто відрізняються наявністю білого воскового нальоту і зеленувато-жовтою серединкою;
  • великі червоно-фіолетові сливи з соковитою рожевою або яскраво-червоною серединкою;
  • достатньо великі червоно-жовті сливи з дрібною кісточкою та водянистою жовтою серединкою;
  • круглі, невеликі за розміром сливи золотаво-жовтого кольору, які мають таку ж золотаву серединку;
  • тверді, кислі та дрібні зеленуваті сливи.

Практично будь-який з цих сортів підходить для варення, але результат може бути різним. Та найсмачнішим виходить варення зі щільних слив з кісточкою, яка добре відокремлюється.

Як варити варення зі слив половинками, без кісточок

Щоб у вас вийшов карамельний, але прозорий сироп з яскравими половинками слив, треба взяти достатьно широкий таз для варіння. Тоді навіть на слабкому вогні рідина швидше випаровуватиметься з більшої площі. Далі варто дотримуватися таких кроків:

  1. Вибирайте достатньо твердий сорт слив, які не розваряться під час приготування. Ретельно оглядайте на наявність недозрілих або пошкоджених плодів, які можуть зіпсувати всю страву. Ретельно помийте під струменем води і обов'язково дайте стекти зайвій рідині. Відірвіть плодоніжки та видаліть кісточки за допомогою ножа. Готові сливи складіть до ємності, в якій варитимете варення.
  2. Додайте цукор і рівномірно його розподіліть. Скільки потрібно цукру на 1 кг слив? Зазвичай беруть 1,5 кг, але якщо вам більше до вподоби кисле варення, можна додати трохи менше.
  3. Акуратно перемішайте сливи з цукром, не пошкодивши самі плоди.
  4. Зачекайте 2-4 години, щоб сливи пустили сік, який розтопить цукор. Лише після цього можна починати варити варення.
  5. Таз (або велику каструлю) поставте на плиту на повільний вогонь і періодично помішуйте. Під час приготування на поверхні з'являтиметься пінка, яку потрібно обов'язково прибирати. Після кипіння дайте сливовому варенню прокипіти ще 10 хвилин.
  6. Приберіть з вогню – і можете одразу перекладати до заздалегідь підготовлених банок. Після їх наповнення одразу закатайте кришки.
  7. Готові банки переверніть і добре закутайте в теплі рушники, залиште так остигати. Наступного дня банки можна прибирати для зберігання.

Для сливового варення краще обирати невеликі ємності до 500 мл. Кришки можуть бути як класичними металевими, так і сучасними гвинтовими. Ретельно їх промийте, простерилізуйте, кришки прокип'ятіть кілька хвилин у киплячій воді.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *