Гра на публіку?: Путін їде до країни, де його можуть заарештувати

Війна

Human Rights Watch закликала Монголію заборонити в'їзд Путіну або заарештувати його на підставі ордера Міжнародного кримінального суду.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Згідно з даними агентства Bloomberg, Монголія запевнила російського президента Володимира Путіна, що не буде затримуватиме його під час в’їзді до країни. Путін планує відвідати Монголію 3 вересня для участі в заходах, присвячених 85-й річниці спільної перемоги радянських і монгольських військ над японськими силами на річці Халхин-Гол. Цю поїздку організував президент Монголії Ухнаагийн Хурелсух.

Однак міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch закликає Монголію відмовити Путіну у в'їзді або затримати його, якщо той прибуде, на підставі ордера Міжнародного кримінального суду (МКС). Вони вважають, що Монголія порушить свої міжнародні зобов'язання, як член МКС, якщо дозволить Путіну відвідати країну і не затримає його.

Human Rights Watch зазначає, що в разі прийняття Путіна Монголія не лише образить жертв злочинів російських сил, але й підірве важливий принцип верховенства закону. Монголія стала членом МКС 2003 року і зобов'язана співпрацювати з судом, зокрема, арештовуючи і видаючи підозрюваних, які в’їжджають на її територію.

Якщо Путін відвідає Монголію, це стане першим випадком, коли країна-член МКС прийме його після видавання ордера на арешт. Торік у серпні Путін мав відвідати саміт лідерів БРІКС у Південно-Африканській Республіці, яка також визнає юрисдикцію МКС, але його візит був скасований.

Крім того, антивоєнна правозахисна коаліція на платформі Change.org закликала монгольську владу затримати Путіна. Петицію підписали російський опозиціонер Володимир Кара-Мурза, філантроп Борис Зімін, актор Артур Смольянінов і журналіст Євгеній Кисельов. У петиції зазначено, що затримання Путіна могло б “звільнити” три країни — Україну, Білорусь і Росію — і покрити Монголію славою “визволителів”.

Нагадаємо, ордер на арешт Путіна — це третій випадок в історії МКС, коли видано ордер на арешт чинного глави держави, після ордерів на президента Судану Омара аль-Башира 2008 року та лівійського лідера Муаммара Каддафі — 2011-го.

Нагадаємо, ФБР розсекретило документи, які підтверджують розслідування можливої втечі Гітлера до Аргентини після Другої світової війни. Справу закрили через відсутність достатньої інформації для підтвердження цієї версії.

Читайте також:

 
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *