Генератор чи зарядна станція: що краще обрати під час відключення світла

Ексклюзив ТСН

Через атаки на енергомережі та постійні знеструмлення українці шукають способи, як звалишатися зі світлом. Шум генераторів знову чутно на вулицях, а в магазинах зріс попит на зарядні станції.

Що вибрати для себе в умовах енергодефіциту? Про це йдеться у сюжеті кореспондента ТСН Олександра Романюка.

Які переваги генератора та правила його експлуатації

Невеличкі лампи з акумулятором та павербанки – все це є в арсеналі багатьох українських родин, які вже пристосувалися до відключень світла. Кореспондентка ТСН Юлія Кирієнко живе у приватному будинку і давно вже купила генератор. Під час обстрілів 26 серпня в її будинку не було світла дві доби. І попри те, що генератором намагається користуватися вкрай рідко, це був один з тих випадків, коли довелося.

Шум – один з недоліків генератора. Втім, сусіди ставляться до цього з розумінням. Під час відключень саме генератори стали “рятівниками” для українців і бізнесу.

Велика потужність і дешевші, ніж зарядна станція – переваги генераторів.

“Генератор має бути ззовні, на відкритій місцевості і на відстані не менше 6 метрів від будівлі. Це перше. Друге – не можна дозаправляти гарячий генератор або генератор, який працює”, – каже керівник департаменту торговельного центру Сергій Ордов.

Утім, елементарними правилами, кажуть рятувальники, українці нерідко нехтують. Генератори на балконі, в комірках, пристрої, що вибухають від перегріву, в тій же столиці – не дивина. Лише позавчора один з генераторів ледь не спалив житловий будинок. Його поставили за метр від стіни, і коли він вибухнув, полум'я ледь встигли загасити.

До пожеж, нагадують, може призвести і неправильне підключення генераторів до мережі. Зустрічний струм може викликати коротке замикання.

Зарядна станція: в чому переваги та небезпека

Це ж стосується і популярних серед українців зарядних станцій, які найчастіше використовують у квартирах.

“Найбезпечніше – це підключення напряму до зарядної станції. І, умовно кажучи, тоді це буде як формат величезного павербанка. І, наприклад, холодильник можна напряму підключити до зарядної станції, підключити її – і все, у вас буде живитися. Другий варіант – це, наприклад, можна підключити подовжувач, і вже у нього підключити ті прилади, які вам потрібні для використання”, – йдеться у сюжеті ТСН.

А от улюблене українцями підключення від станції до розетки виробники категорично забороняють. Не лише через коротке замикання, а й тому, що такий шнур можна випадково зачепити та отримати 220 вольт.

“Ви рано чи пізно або самі, скажімо так, себе піддасте ураженню електричним струмом, або ваших близьких. Це раз. Другий момент. Розетка – це кінцевий споживач. Тобто і дроти до неї йдуть меншого діаметру, і сама розетка – вона не передбачена під те, щоб передавати великі потужності”, – кажуть фахівці.

Безпечні з'єднання таких станцій напряму до мережі, кажуть експерти, все ж можливі, але лише з боку електричного щитка.

“Це спеціальне реле. Якщо немає центрального електропостачання, воно контролює весь рух по квартирі. Воно автоматом уже перемикає на електростанцію”, – пояснюють експерти.

Таке підключення можуть робити лише спеціалісти. Втім, тепер можна не перейматися через безпеку. Таке задоволення, звісно, не з дешевих. Є серед зарядних станцій і бюджетніші варіанти, хоча за них однаково доведеться викласти значно більше, ніж за генератор. Але користуватися електроприладами “на повну” і довго не вдасться.

А от якщо світло є лише кілька годин на добу, експерти радять розглянути варіант з інвертором та акумулятором великої потужності.

Також перед вибором будь-якого додаткового джерела – генератора, зарядної станції чи збірки з інверторами – експерти радять перевірити свої енергомережі. Через відключення на щитки, на проводку йде значне навантаження. І це нерідко також стає причиною форс-мажорів.

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *