“Троянські” пейджери: як Ізраїль провів успішну операцію проти “Хезболли” та чого очікувати далі

Ексклюзив ТСН

Ізраїльська розвідка примудрилася продати своїм ворогам – терористичному угрупованню “Хезболла” – прилади, якими потім їх підірвала.

Лідер “Хезболли” заявляє: Ізраїль почав війну, і погрожує кривавою помстою. Ізраїль наполягає: війну почали проти нього ще торік. Захід закликає до негайної деескалації.

Про це йдеться у матеріалі кореспондентки ТСН Яни Слєсарчук.

Чому “Хезболла” користується пейджерами

Хасан Насралла вже понад тридцять років – лідер терористичного угруповання “Хезболла”, відтоді, як ізраїльські спецслужби вполювали його попередника. Він уже кілька років називав мобільні телефони злом, через яке агенти ізраїльської розвідки дізнаються про місцеперебування бойовиків “Хезболли”.

Він заборонив брати телефони на важливі наради та наполегливо порадив усім своїм підконтрольним терористам викинути їх геть. А тому спілкувалися бойовики за допомогою пейджерів.

“Фішка” пейджера в тому, що він не реєструє свого місцеперебування в Мережі. З цієї точки зору він дійсно безпечніший для того, щоб уникати стеження за допомогою високих технологій. Тому головні сучасні фани пейджерів – це організована злочинність: наркокартелі й терористи.

Коли почалася операція проти “Хезболли”

Ізраїльська операція проти “Хезболли” почалася три роки тому в Будапешті. Фірма весь цей час видавала себе за виробника пейджерів. Для цього навіть купила ліцензію у поважної тайванської компанії. Клієнтам постачали звичайні партії пейджерів для того, щоб напрацювати імідж. Але єдиний клієнт, на якого полював БАК “Консалтінг” – це “Хезболла”.

“Хезболла” – це терористи, яких фінансує Іран. Після громадянської війни в Лівані вони увійшли навіть до політичного апарату країни. “Хезболла” – головний союзник палестинських терористів ХАМАСу і головна загроза для півночі Ізраїлю. Через постійні обстріли 70 тисяч людей полишили свої домівки без надії найближчим часом туди повернутися.

“Я вже казав раніше: ми зробимо так, щоб мешканці півночі змогли безпечно повернутися додому. І саме це ми збираємося зробити”, – заявив прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу.

Три представники ізраїльської розвідки, з якими спілкувалося американське видання The New York Times, стверджують: у пейджери, виготовлені для “Хезболли”, заклали батареї з вибухівкою. Постачання почалися ще 2022 року. А після того, як у лютому цього року шейх Насралла закликав усіх бойовиків “Хезболли” викинути телефони на смітник, попит на пейджери значно виріс.

“Чого досі не розуміють безпекові аналітики в різних країнах – це чому Ізраїль активував пейджери саме на цьому тижні. Є навіть думка, що зробили це поспіхом, бо боялися, що операцію викрито. Щоб принаймні хоч щось вдалося”, – зауважує Яна Слєсарчук.

“Наскільки я розумію, така операція має починати війну. І я думаю, щось примусило її активувати саме зараз, а не тоді, коли планувалося. Проблема в тому, що таке можна зробити лише раз. Більше ворог на це не купиться”, – каже Харел Менашрі, безпековий спеціаліст з Ізраїлю.

17 вересня о 15:30 на всі “троянські” пейджери, які “Хезболла”, сама того не знаючи, купила в ізраїльської спецслужби, приходить повідомлення арабською. Воно видається таким, начебто написане вищим керівництвом. За кілька секунд потому пейджери починають вибухати.

Як вибухали пейджери

Пейджери вибухали в супермаркетах, на вулицях, в оселях. Серед жертв – не лише бойовики, є і жінки, і діти. Понад 2700 поранених, кілька сотень – у критичному стані. Втратив око навіть посол Ірану в Лівані, а один із загиблих бойовиків – син ліванського депутата. Наступного ж дня під час похоронів жертв пейджерів починають вибухати рації. Їх менше, але за розміром вони більші, тож вибухи – потужніші.

Наслідки одного з них на власні очі бачила репортерка британського телеканалу Sky News.

“Люди бігли врізнобіч, хтось вкритий кров'ю, кров була на асфальті, кров'ю була вкрита машина. Повз нас біг дуже знервований юнак, ми запитали, що сталося, і він сказав, що одна з рацій, якими тут користувалися охоронці з “Хезболли”, вибухнула просто у нього в руках. І далі всі охоронці почали хутко знімати рації, діставати з них батарейки. Наш оператор намагався це знімати, але його одразу оточили розлючені бойовики і змусили це припинити”, – каже репортерка Sky News Алекс Кроуфорд.

В Лівані після цього паніка. Міжнародний аеропорт забороняє проносити будь-яку електронну техніку на облавок літака – з собою чи в багажі. Низка європейських авіакомпаній, серед яких “Люфтганза” та “Ейр Франс”, скасовують рейси до всього регіону – і до Ізраїлю, і до Лівану, і до Ірану.

Японська компанія-виробник рацій слідом за тайванською виходить до преси з поясненнями: рації цієї моделі зняли з виробництва 10 років тому. І все, що відтоді з'являється на ринку, найімовірніше, підробка.

Від того, щоб слухати по телевізору обіцянки шейха Насралли помститися ізраїльтянам, ліванців відволікають звуки за вікном: над небом столиці, Бейрута, проноситься надзвуковий бойовий літак ізраїльтян. А на півдні країни один за одним вибухи: Ізраїль підриває пускові установки “Хезболли”.

Хто стояв за тим, щоб продати “Хезболлі” пейджери

Хто ж безпосередньо стояв за тим, щоб продати “Хезболлі” “троянські” пейджери? Низка західних видань з посиланням на анонімні джерела вказує на секретний військовий підрозділ 8200, який займається хайтековою розвідкою. Його колишній співробітник Кобі Самборскі нічого не говорить про деталі операції, але зголошується описати сам підрозділ.

“Якби вам вчора чи позавчора сказали, що щось таке може статися, ви б сказали: та ні, я не думаю, що це можливо. Це якесь фантастичне кіно. Але саме такі завдання вирішує молодь у цьому підрозділі. Туди потрапляють переважно років у 18, без жодного попереднього досвіду чи освіти. Середній вік там – десь 21 рік. І головне – це ставлення до завдань: “Можливо все, треба лише вигадати як”, – каже він.

Виголошуючи промову, розлючений шейх Насралла звинуватив Ізраїль у загибелі цивільних ліванців. Але це – частина ізраїльського способу взаємодії з ворогами: якщо вже ти частина терористичної організації, яка видала тобі цей пейджер чи рацію – відповідальність за наслідки для членів твоєї родини лежить на тобі.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН НОВИНИ за 20 вересня 2024 | Новини України СЬОГОДНІ НАЖИВО

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *