Після багаторазових приготувань на каструлях, а особливо на сковородах залишається жир, який потім в’їдається у поверхню. З часом з’являється нагар, який нашаровується та кам'яніє. Деякі господині не в змозі відмити посуд і вирішують його викинути.
Не поспішайте це робити, спробуйте очистити посуд, сковороду від застарілого жиру й нагару методом “дві склянки”.
- Для цього потрібні два інгредієнти. Ні, це не оцет і не сода, і навіть не клей. Потрібна звичайна склянка картопляного крохмалю, який продається у всіх магазинах, і склянка натертого господарського мила, яке можна замінити дігтярним, ефект буде ще кращим.
- Висипаємо по склянці крохмалю та господарського або дігтярного мила до каструлі місткістю понад 5 літрів.
- Наливаємо до каструлі 5 літрів води та опускаємо туди посуд із давнім застарілим жиром або ту ж саму сковороду з нагаром.
- Ставимо каструлю на вогонь і після закипання на повільному вогні варимо годину. Вода стане чорною.
- Після цього, коли вода охолоне, але залишиться теплою, візьміть металеву губку і почистьте сковороду.
- Важливо — працювати треба дуже швидко, щойно сковорода охолоне, чистити її вже марно, нагар миттєво кам'яніє.
- Сам собою нагар не відпаде, треба буде попрацювати губкою, але і скребти ножем теж не потрібно буде.
- Якщо сковорода охолола і повністю не вдалося її очистити, можна знову поставити її варитися у крохмалі й милі та відчистити залишки жиру і накипу.
Читайте також: