Присутність інспекторів МАГАТЕ на ключових для АЕС підстанціях може стримати РФ від атак – експерт

Події

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву директора енергетичних програм “Центру Разумкова” Володимира Омельченка. “Якщо дійсно прибудуть інспектори на наші ключові підстанції з видачі потужності на атомних електростанціях, не тільки безпосередньо які розташовані на самих атомних станціях, але й на підстанціях оператора системи передачі, то це, мені здається, може якось стримати ворога завдавати цих ударів по таких об’єктах”, – зазначив експерт.

За його словами, атомна генерація є основою української енергосистеми. Вона покриває понад половину всього споживання в країні. “Якщо атомна генерація у нас забезпечує близько 60% всіх потужностей, всієї генерації в Україні, а у нас і без того є великий дефіцит потужності, то дійсно нормально енергетика існувати без атомних електростанцій зараз не зможе. Ні економіка, ні енергетика”, – зазначив експерт.

Нагадаємо, раніше США та ЕС, а також МАГАТЕ підтримали намір України завершити будівництво двох блоків Хмельницької АЕС. Вони можуть дати додатково понад 2 ГВт потужності в систему.

Також Україна досягла згоди з МАГАТЕ про поширення моніторингових місій агентства на ключові магістральні підстанції, атаками на які Росія прагне вплинути на роботу українських АЕС.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *