“Тут усі розмовляють російською”: на Одещині продавчиня відмовилась обслуговувати дівчину українською (відео)

Події

У місті Чорноморськ Одеської області стався мовний скандал. Продавчиня місцевої крамниці з продажу мобільної техніки та аксесуарів відмовилася обслуговувати клієнтку українською мовою, мовляв, у місті всі розмовляють російською. На аргумент клієнтки, що законом України закріплено обслуговування державною мовою, співробітниця “Мобілочки” викликала охорону.

Про інцидент повідомив Telegram-канал Ganul.

Працівниця крамниці в дискусії з дівчиною, яка вимагала дотримання законів держави, сказала, що не володіє українською мовою, тому не хоче її паплюжити. Також продавчиня додала, що якщо клієнтці потрібно, аби її обслуговували українською, то нехай вона оплачує їй мовні курси.

Працівниця “Мобілочки” назвала дівчину “западенкою” та викликала охорону.

Охорона, яка приїхала на виклик продавчині, використовувала схожі аргументи в бік клієнтки крамниці, прикриваючись аргументами про українських бійців, які розмовляють російською.

На виклик клієнтки приїхала поліція, яка прийняла від неї заяву.

Водночас скандал не залишився поза увагою користувачів і вже за півтори години в Мережі зʼявилося відео, де продавчиня перепрошує за порушення мовного закону та обіцяє надалі обслугувати клієнтів українською мовою. В коментарях користувачі іронізують, що продавчиня рекордно швидко згадала рідну мову і навіть курси не знадобилися.

Зазначається, що крамниця отримає штраф від поліції та мовного омбудсмена.

Нагадаємо, водій таксі компанії Bolt у Києві відмовився надавати послуги державною мовою. На прохання пасажирок розмовляти з ними українською він попросив їх вийти з авто, виставив багаж на узбіччя і поїхав. Пізніше в компанії повіомили, що водія було звільнено й заблоковано в таксі-сервісі Bolt назавжди.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *