Скільки мирних жителів загинуло в Україні від 24 лютого 2022 року – висновок ООН

Події

Від початку повномасштабної збройної агресії РФ проти України 24 лютого 2022 року зафіксовано щонайменше 10 000 випадків загибелі цивільних осіб, понад 560 із них – діти. Щобільше, йдеться про понад 18 500 випадків поранення мирних. Такого висновку дійшла Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ).

Про це повідомляє ООН.

“Десять тисяч загиблих цивільних осіб – це похмура віха для України. Війна Російської Федерації проти України триває вже 21-й місяць і загрожує перетворитися на тривалий конфлікт, що потягне за собою втрати людських життів, масштаби яких годі й уявити”, – зазначила голова Моніторингової місії Даніель Белль.

Люди гинуть не лише у прифронтових регіонах

У відомстві наголошують, що реальна цифра може бути значно вищою, оскільки перевірка таких даних є складною та займає певний час.

Не секрет, що здебільшого атаки російських військ призводять до загибелі та поранення цивільного населення. Так, упродовж останніх трьох місяців переважна більшість підтверджених випадків жертв і постраждалих (86% від загальної кількості) зафіксована на території, що є підконтрольною уряду України.

“Більшість випадків сталася внаслідок застосування зброї вибухової дії з широкою зоною ураження, наприклад, артилерійських снарядів, касетних боєприпасів, ракет і баражувальних боєприпасів. Дані про втрати серед цивільних осіб в Україні непропорційно відображають втрати серед людей похилого віку, які часто не мають можливості переїхати до безпечних місць”, – деталізували у ММПЛУ.

Крім того, майже половина випадків загибелі та поранення цивільних осіб трапилася далеко від лінії фронту. Тож у відомстві констатували: наразі в Україні немає повністю безпечних місць.

Раніше в ООН заявили, що українські правоохоронці буцімто не вживають заходів для захисту вірян УПЦ МП.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *