VININFORM
← Назад до новин
Всі новини
Що їсти перед сном, топ-продукти і помилки при готуванні: що українцям треба знати про їжу
Зображення
Пошук здорового раціону часто перетворюється на нескінченну гонитву за модними дієтами та суворими обмеженнями. Однак, на думку нутриціологині та хелс-коуча Катерини Крупкіної, більшість людей роблять ключову помилку, яка не дозволяє їм досягти стабільного результату. В інтерв'ю РБК-Україна експерт розповіла, чому вуглеводи - це не ворог, які українські продукти мають бути у вашому раціоні взимку та які шкідливі продукти потрібно виключити негайно. Трансжири, надмірний контроль та міф про "голодну" вечерю Найнебезпечнішими елементами в раціоні експерт називає трансжири. На відміну від цукру, надлишок якого організм може перетравити, трансжири (гідрогенізовані олії) є поганою історією для організму в надлишку, оскільки вони викликають запалення і, на жаль, майже не виводяться.   Розпізнати їх можна на етикетках по написах "гідрогенізована", "частково гідрогенізована" або "змінена олія". Трансжири часто містяться у смажених стравах, фастфуді, випічці та маргарині. Другим "ворогом" є надмірний контроль та виключення цілих груп продуктів. Крупкіна застерігає: дієти на кшталт кето (білково-жирові) можуть призвести до ожиріння печінки, порушення ліпідного профілю та проблем з кишківником через відсутність клітковини. Також нутриціолог спростовує правило про "голодну" вечерю: ввечері мають бути складні вуглеводи (паста, картопля, крупи). Якщо їх немає, рівень цукру падає, зростає кортизол, який блокує гормон сну мелатонін. Топ-5 продуктів, які мають бути в раціоні кожного українця Катерина Крупкіна акцентує, що не варто гнатися за екзотикою, коли існують доступні та надзвичайно корисні українські продукти: Правило хліба та вітамін С: як зберегти користь Хліб демонізували дієтами, але нутриціолог закликає його не боятися. Щоб хліб був корисним, варто вибирати той, де на першому місці в складі стоїть цільнозернове, обдирне борошно або борошно другого сорту. Таке борошно зберігає клітковину та вітаміни групи B, працюючи як складний вуглевод. Також слід дивитися, щоб у складі не було цукру. Щодо вітаміну С, експерт наголошує: він руйнується при взаємодії з високою температурою. Тому такі продукти, як шипшина чи малина, не варто заливати окропом. Все, що має вітамін С (ківі, перець, малина), бажано споживати у сирому вигляді. Поєднання, які крадуть і додають здоров'я Розуміння правильних комбінацій продуктів допомагає уникнути проблем із засвоєнням поживних речовин: Невдалі поєднання, яких варто уникати: Вдалі поєднання, що сприяють засвоєнню: Принцип "розширення" замість заборон Налагодити раціон легко, якщо відмовитися від надмірного контролю. Крупкіна радить використовувати правило "розширення": не вилучайте улюблені продукти, а поступово додавайте здорову базу (складні вуглеводи, білок, овочі). Це доведе раціон до формули 80% - здорова основа, 20% - їжа для задоволення. При цьому обов'язково треба розвивати свідоме харчування: їсти повільно, за столом, без гаджетів. Це єдиний спосіб навчити мозок розпізнавати сигнал насичення і зупинятися, коли це необхідно. Вас також може зацікавити:
Останні новини