VININFORM
← Назад до новин
Всі новини
Меню Колізею: які смаколики брали римляни на гладіаторські видовища
Зображення
Майже 2000 років тому стародавні римляни відвідували гладіаторські бої та видовища в Колізеї, насолоджуючись різноманітними закусками. Нещодавні археологічні знахідки в каналізаційних каналах та навколо амфітеатру виявили залишки їжі, яку їли в ті часи стародавні римляни. РБК-Україна з посиланням на Far&Wide розповідає, які саме страви та продукти вживали під час гладіаторських боїв в Колізеї. Свіжі фрукти та ягоди Сливи. Споживання слив підтверджується сливовими кісточками, знайденими в каналізаційних каналах Колізею. Оскільки їхній термін зберігання був обмежений, римляни, які вирощували плоди по всій імперії, їли їх свіжими, що збігалося з літніми фестивалями. Інжир. Ця римська закуска ніколи не виходила з моди. Інжир, який фермери збирали свіжим влітку та зберігали до кінця року, був ідеальним завдяки портативності для багатогодинних видовищ. Письменник Пліній Старший згадував десятки сортів інжиру того періоду. Виноград. Археологи знайшли виноградне насіння, закопане навколо Колізею. Виноград був улюбленими сезонними ласощами, які глядачі, що приїжджали з сусідніх ферм чи ринків, могли швидко взяти з собою. Ожина. Ожина росла по всій сільській місцевості, дозріваючи для збору. Її присутність свідчить про практичний підхід до перекусів - глядачі змішували зібрану ягоду з тим, що купували у дрібних продавців.

Інжир був популярною закускою у Стародавньому Римі (фото: Freepik) Горіхи та оливки Волоські горіхи. Шкаралупа волоських горіхів, часто знайдена в розкопаних шарах, підтверджує, що вони були одними з найдоступніших горіхів. Римляни цінували їх за високий вміст жиру та тривалий термін зберігання. Горіхові дерева росли по всій Італії та провінціях. Лісовий горіх. Ліщина, яку можна зустріти рідше, мала дещо вищу цінність через обмежену регіональну доступність (вирощували у північній Італії та Галлії). Її присутність у руїнах свідчить про більш вибіркове споживання, можливо, відвідувачами вищого статусу, які приносили особисті продукти харчування. Оливки. Римляни вживали як зелені, так і чорні оливки та часто консервували їх у розсолі. Виробництво оливок було важливою галуззю промисловості, і ці плоди займали важливе місце як у вуличній їжі, так і на елітних бенкетах.

Ліщина була доступна тільки деяким у Стародавньому Римі (фото: Freepik) Основні продукти та ситні закуски Хліб. Хліб домінував у римському раціоні. Археологи виявили широкий спектр видів хліба - від м’яких буханців до щільних ячмінних кругляків. Заможніші римляни приносили свіжі пшеничні хлібини, тоді як бідніші відвідувачі приносили грубий ячмінний хліб або купували його на кіосках біля арени. Коржики. Коржі, виготовлені з пшениці або ячменю, лягли в основу римської вуличної їжі. Археологічні знахідки (обвуглені залишки в Помпеях) показують їхнє поширення. Глядачі їли їх просто так або з зеленню, сиром чи консервами. Сир. Тверді сири, такі як caseus aridus, згадуються в римських сільськогосподарських посібниках як довговічна, консервована їжа. Вони не швидко псувалися і легко поєднувалися з фруктами чи хлібом. Сир приносили з дому або купували поблизу Колізею.

Коржі у Римі робили з пшениці або ячменю (фото: Freepik) Гаряче та святкове М'ясо-гриль. Кістки тварин із чіткими слідами м'ясної обробки, знайдені поблизу Колізею, свідчать про продаж та споживання смаженого м'яса, переважно свинини, яловичини та баранини. Продавці, ймовірно, продавали свіжоприготоване м'ясо біля амфітеатру, перш ніж глядачі заходили всередину. Медова випічка. Випічка, підсолоджена медом, згадується в римських рецептах і написах. До її складу входили борошно, мед, мак, а іноді й сухофрукти чи горіхи. Її продаж навколо Колізею відображав святкову, комерційну атмосферу римських ігор.

Найсмачніші солодощі в Римі - медова випічка (фото: Freepik) Елітні та імпортовані делікатеси Вишня. Вишні не росли дико в Італії - їх завезли туди після римських завоювань Малої Азії. Ця екзотична передісторія надала їм елітного статусу у римському суспільстві. Їхня поява в Колізеї частково була зроблена для того, щоб похизуватися. Персики. Ці м’які, ароматні плоди були складними для транспортування і походили з Персії. Їх вирощували лише у вибраних римських садах, що робило їх сезонними та елітними. Якщо ви помічали когось із персиком у Колізеї, це означало, що у нього, швидше за все, були зв'язки.

Персики у Колізеї їли тільки багатії або люди зі зв'язками (фото: Freepik) Вас може це зацікавити:

Останні новини