VININFORM
← Назад до новин
Всі новини
Чому вас постійно "тягне" на солоне: дієтолог назвала головну причину
Зображення
Більшість українців удвічі перевищує рекомендовану ВООЗ норму солі, при цьому 75% натрію "ховається" у готових продуктах. В інтерв'ю РБК-Україна дієтолог, кандидатка медичних наук Ольга Безугла пояснила, чому насправді нас "тягне" на солоне, і назвала головну причину, яка непомітно руйнує серце і судини. Головна причина тяги до солоного За словами Безуглої, потяг до солоної їжі не є фізіологічною потребою організму у великих дозах. Сіль у раціоні важлива, оскільки натрій підтримує баланс рідини та впливає на роботу м'язів і серцебиття, але його надлишок - це завжди ризик. "Організм не потребує солі у великих кількостях - це лише звичка (звичка наших смакових рецепторів), а не фізіологічна потреба", - підкреслила дієтолог. Саме звичка, сформована великою кількістю прихованої солі у щоденному раціоні, змушує нас підсолювати страви, які без того здаються прісними. Як прихована сіль руйнує організм Дієтолог нагадала, що українці в середньому споживають 12,6 грамів солі на добу замість рекомендованих ВООЗ 5 грамів. Цей надлишок, який отримується переважно з готових продуктів, має серйозні наслідки. Крім того, надмірне споживання солі пов'язують з ослабленням кісток (остеопороз) та вищим ризиком гастриту і раку шлунка. Продукти-рекордсмени по вмісту солі Ольга Безугла попереджає, що 75% солі ми отримуємо з ультраоброблених продуктів, де вона виконує роль консерванта та підсилювача смаку. Цікаво, що навіть невелика кількість фастфуду може перевищити добову норму. "Одна шаурма може з надлишком у 137% закрити добову норму. Середній вміст солі буде десь 6,8 г", - зазначає експерт. До лідерів за вмістом солі належать: ковбаси та шинка (до половини денної норми солі на 100 г), тверді сири, соєвий соус, готові соуси та снеки. Як "відучити" рецептори від солі за 2-3 тижні Дієтолог підкреслила, що змінити звичку можливо: смакові рецептори адаптуються вже за 2-3 тижні поступового зменшення солі. І ось як це зробити: Безугла додала, що якщо в родині є діти, варто починати зменшувати сіль, щоб не сформувати у них неправильне сприйняття смаку на все життя.   Вас може зацікавити:
Останні новини