Пішов під землю: фасад дитячого садка в Києві просів на пів метра

Ексклюзив ТСН

Фасад дитячого садка в Києві просів на пів метра. За попередніми даними – через ремонт в укритті. Сталося це напередодні вночі. Тож, на щастя, ніхто з дітей та персоналу не постраждав. Але те, що дізналася прокуратура про підрядника, викликає дуже багато запитань. І це ще м'яко сказано! Подробиці – в сюжеті ТСН.

Другий день поспіль у стінах цього садочка не чути дитячого сміху. Територію обгородили обмежувальною стрічкою. Зайти всередину не дозволяють патрульні. Кажуть, з міркувань безпеки. Напередодні вночі садок частково пішов під землю – з'їхали вікна та тріснула цегла. За попередніми даними, стіна просіла під час ремонту укриття. З журналістами завідувачка спілкуватися не хоче.

Поряд із закладом розрита земля. Подвір'я всіяне мішками з будівельним сміттям. Тендер на капремонт сховища в цьому дитсадку провели цьогоріч у листопаді. За даними системи публічних закупівель Prozorro – угоду уклали з ФОП Макаренко. За 1 мільйон 200 тисяч гривень підрядник мав посилити стіни металевими конструкціями, відремонтувати підлогу та облаштувати вхід до підвалу.

“Це ФОП, жінка, яка займається підприємницькою діяльністю, згідно з документами, від вересня 2023 року. Має двох найманих працівників, один з яких – її чоловік. Не має спеціальної освіти в будівельній сфері… Роботи, які проводилися саме для виїмки ґрунту – це проводили робітники, яких найняли через інтернет-сайт ОЛХ”, – розповіла нам речниця Офісу генпрокурора Надія Максимець.

“Садочок був з кардіологічним направленням. Там були відповідні медичні засоби. Шкода, звісно, що так сталося… Ми ухвалили рішення щодо його закриття. І діток, які ходили туди, ми перевели до сусідніх садочків”, – розповів очільник Шевченківської РДА в місті Києві Олександр Поповцев.

Наскільки суттєвими є масштаби руйнувань, визначить експертиза. Правоохоронці вже відкрили кримінальні провадження за двома статтями – службова недбалість і привласнення коштів шляхом зловживання службовим становищем.

“Керівниця управління Шевченківської РДА, яка укладала договір з цим підрядником, є обвинуваченою в іншому кримінальному провадженні. Там збитки становлять близько 8 мільйонів гривень. Обвинувальний акт щодо цієї особи нині розглядається судом”, – повідомила Надія Максимець.

В Офісі генпрокурора кажуть, що ФОП Макаренко отримала повну суму за договором ще до закінчення усіх робіт.

І випадок із просілою стіною – не єдиний. Тиждень тому в сусідньому районі в укритті школи обвалилася стеля. Сталося це під час повітряної тривоги, коли у сховищі перебували діти. Після цього інциденту в Києві ініціювали інспекцію всіх укриттів щодо безпеки. Скільки вже вдалося перевірити – військова адміністрація не каже. Втім, запевняють – укриття, що не відповідають вимогам, вже видалили з мапи.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *