Більшість робить це неправильно: як вимірювати тиск за допомогою тонометра

Корисні статті

Систематичні вимірювання артеріального тиску допомагають виявити відхилення від норми на ранній стадії та вчасно звернутися до фахівця. Тому важливо знати, як правильно користуватися тонометром і підготуватися до процедури.

Що таке гіпертонія

Існую два види тиску – систолічний і діастолічний. Перший – тиск, який виникає, коли кров перекачується артеріями під час скорочення серцевого м'яза. Другий – тиск, який чиниться кров'ю, що перебуває у стані спокою (тобто між цими скороченнями).

У дорослої людини нормальним тиском систоли вважається показник до 140 мм ртутного стовпчика, а діастолічний не повинен перевищувати 90 мм ртутного стовпчика.

Гіпертонія – це високий тиск. Він виникає тоді, коли показники тиску у кровоносних судинах перевищують нормальні (140/90 мм ртутного стовпчика і вище).

Існують три ступені гіпертонії:

  • перший – вище 140/90 мм ртутного стовпчика;
  • другий – вище 160/100 мм ртутного стовпчика;
  • третій – вище 180/110 мм ртутного стовпчика.

Як правильно вимірювати артеріальний тиск у домашніх умовах

Важливо пам'ятати про кілька важливих нюансів, перш ніж починати вимірювати тиск у домашніх умовах, адже вони можуть сильно вплинути на результати. Тиск не рекомендується вимірювати одразу після приймання їжі, викурювання цигарки чи випивання кави. Також перед процедурою треба кілька хвилин відпочити.

Артеріальний тиск потрібно вимірювати лівою рукою, хоча у крайньому разі дозволяється вимірювання і правою.

Якщо вам потрібно вимірювати тиск регулярно, краще робити це щодня в один і той самий час вранці та ввечері. Зранку робіть це до сніданку, а ввечері – через дві години після вечері і до приймання ліків.

Ремінець приладу для вимірювання тиску має розташовуватися на 1,5-3 см вище згину ліктя. Вимірювання проводять сидячи, з підтримкою для спини. Під час вимірювання не змінюйте положення руки і не розмовляйте.

Існують монітори для вимірювання тиску, які одягаються на зап'ястя.

Щоб отримати достовірні результати, рекомендовано проводити вимірювання хоча б сім днів підряд. Якщо, як результат, з'ясується, що ви схильні до високого тиску чи розвитку проблем з серцево-судинною системою, варто звернутися до лікаря. На консультацію треба взяти історію вимірювань.

Як правильно вимірювати тиск? Скільки разів проводити процедуру? Щоб підвищити точність оцінювання, краще зробити два-три виміри з перервою у 1-2 хвилини. Не варто вимірювати тиск 5-7 разів на день. Це лише викличе знервованість, що може спровокувати стрибок показників.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *