Надлишок солі спричиняє затримку рідини, появу набряків, посилення спазм судин. А це небезпечно для тих людей, хто страждає на серцево-судинні захворювання. Вживання великої кількості солі щодня може нашкодити і практично здоровій людині. Надлишок може призвести до розвитку хвороб нирок, порушень в роботі підшлункової залози, появи запалення в кишківнику.
В The USDA’s Dietary Guidelines рекомендують вживати не більше 2300 мг солі щодня. А це, приблизно, одна чайна ложка. А дані досліджень вказують, що Україна входить в 20 країн, в яких виявлена висока смертність через неправильне харчування, куди входить і надмірне споживання солі.
Ви можете цього не помічати, але сіль присутня в вашому раціоні, навіть якщо ви намагаєтеся не солити страви. І ось у чому причина:
- сіль зустрічається в деяких продуктах харчування (наприклад, в домашньому сирі);
- більшість оброблених продуктів містять велику кількість солі (наприклад, консервовані овочі, сухі сніданки).
Як стежити за кількістю солі, яку ми споживаємо? Наступні 10 порад вам точно допоможуть зменшити споживання солі наполовину:
- Їжте більше свіжих фруктів та овочів, а також нежирних молочних продуктів: низький вміст солі мають шпинат, нежирний йогурт, банани, картопля.
- Перевіряйте вміст консервованих овочів перед вживанням, а якщо ви хочете поласувати хрумкими огірками чи консервованими помідорами, можна промити їх водою, щоб змити зайву сіль.
- Обирайте тільки ті оброблені харчові продукти, які містять малу кількість солі (рекомендовано, що її вміст не перевищував 140 мг).
- Обирайте рослинні жири (наприклад, авокадо, сою чи горіхи), адже сіль та традиційні жири, які потрібні нашому організму, часто нероздільні.
- Частіше готуйте вдома і відмовтеся від фастфуду, адже так ви зможете самі контролювати, скільки солі потрапить у вашу тарілку.
- Уникайте використання солі замість приправи, краще замініть її лимонним соком, перцем, часником або пряними травами.
- Уважно читайте склад соусів, таких як кетчуп, заправка для салату, соєвий соус, адже в них може міститися багато солі. Краще приготувати такі соуси вдома.
- Перш ніж солити страву, завжди пробуйте її на смак. Ви можете помітити, що вам не потрібна додаткова сіль.
- Звертайте увагу на порцію їжі, адже чим вона більша, тим вища ймовірність того, що ви з’їсте більше солі.
- Поступово заохочуйте себе відмовитися від споживання надмірної кількості солі. Спробуйте спочатку міксувати страви без солі з такими, до яких ви звикли. З часом різниця між ними буде стиратися.