Наприклад, якщо залишити рис на столі до наступного дня, в ньому можуть розмножитися бактерії Bacillus cereus. Як пояснюють фахівці, цфі бактерії виділяють токсини, стійкі до високих температур – навіть кип’ятіння не знищить отруту.
2022 року в Австралії через розігрітий рис з овочами в офісній їдальні сталося масове отруєння: 34 людини опинилися в лікарні.
Проте ризик криється не лише в рисі.
До прикладу, гриби під час повторного нагрівання можуть утворювати канцерогенні нитрозаміни. Особливо небезпечними є шампіньйони – їхні білки розкладаються, утворюючи токсичні сполуки.
А як щодо шпинату та селери? Дослідження, проведене Німецьким інститутом харчування 2023 року, виявило, що під час повторного нагрівання нітрати в цих овочах перетворюються на нітрити, які заважають перенесенню кисню у кров.
Читайте також: