Виявляється, ми все життя готували неправильно: як їсти рис і не гладшати – секрети азійців

Корисні статті

В чому тут секрет? І чи можна їсти рис і не гладшати? Ось які хитрощі використовують азійці, щоб знизити глікемічний індекс білого рису до 18 одиниць (з 70).

Найпопулярнішою стравою з рису серед українців є плов. До нього також додають моркву, цибулю, свинину і велику кількість олії. Звісно, це дуже смачно. Але, як результат, ми отримуємо високовуглеводний рис, два високовуглеводні овочі та ще й жири (олію). Не дивно, що після такого обіду ви відчуватимете важкість у шлунку, а вага невпинно збільшуватиметься. Тим більше, що навіть дієтологи звертають увагу: найгірше поєднання для нашого здоров'я – вуглеводи + жир.

Як готують і їдять рис азійці

Азійська кухня містить велику кількість ферментованих продуктів: кімчі, соєвий соус, рисовий оцет тощо. Всі вони допомагають заселити кишківник корисними бактеріями, які потрібні для кращого засвоювання рису (та інших вуглеводів з високим глікемічним індексом).

Також у країнах Азії по-іншому готують цей продукт. Українці звикли засипати невелику кількість крупи до каструлі, залити її водою і варити, поки рідина не випарується.

Азійці спочатку замочують рис хоча б на 20 хвилин, а краще на ніч. Рисову воду, яка залишилася після цього, використовують для вмивання обличчя або просто випивають.

Навіть після цього рис обов'язково промивають до 5 разів чи навіть більше, щоб вода стала прозорою. Ця процедура допомагає позбавити крупу зайвого крохмалю і робить майбутню страву розсипчастою.

А ось якщо варити рис у пароварці чи готувати просто на парі, то можна зменшити його глікемічний індекс з 70 одиниць до 38. Такий спосіб додатково зберігає всі корисні речовини. Варто запам'ятати – чим краще відварений рис, тим вищий його глікемічний індекс. Тому азійці варять рис щонайбільше 12-15 хвилин.

Ще на 30% знизити глікемічний індекс рису допомагає лише одна столова ложка соєвого соусу. Краще почати з меншої порції і поступово її збільшувати, адже цей продукт має доволі специфічний смак.

Покращує травлення і правильне поєднання. Рис варто готувати з овочами та морепродуктами. Таке поєднання покращує перистальтику завдяки великій кількості клітковини.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *