Вживання його в їжу допоможе не лише боротися із зайвою вагою, але й зміцнить імунітет організму. Йдеться про нут, або турецький горох. В ньому міститься велика кількість вітамінів та інших поживних речовин. Навіть маленька порція нуту здатна наситити, а після його вживання довго не повертається відчуття голоду.
Чим корисний відварений нут
В ньому міститься багато якісного рослинного білка та жирів, а тому ним можна сміливо замінити м'ясо, наприклад, якщо ви постите чи на дієті. Також в ньому є клітковина, амінокислоти, багато мікроелементів, вітаміни B та Е, харчові волокна.
Основна користь нуту:
- багато клітковини, а отже він корисний для роботи кишківника, покращує процеси травлення, може використовуватися за умови цукрового діабету;
- велика кількість мінералів допомагає зміцнювати кістки;
- завдяки калію нут здатний знижувати артеріальний тиск, а також важливий для підтримання роботи серцево-судинної системи;
- харчові волокна в цьому продукті знижують апетит, добре насичують, а тому ви будете вживати менше калорій на день;
- лікарі стверджують, що регулярне вживання нуту перешкоджає поширенню ракових клітин;
- селен, який міститься тут в натуральному вигляді, виводить шкідливі, токсичні та канцерогенні речовини.
Варто звернути увагу, що нут не варто вживати за умови алергії на цей продукт. Також він, як і всі бобові, підсилює гази, а тому не підходить людям із проблемами зі шлунком. Не рекомендовано додавати нут до раціону людям з подагрою, виразкою сечового міхура, нефритом, холециститом, недостатністю кровообігу та тромбофлебітом.
Нутриціологи рекомендують вживати нут і страви з нього в першій половині дня, тому що він довго перетравлюється організмом. Багатьох цікавить, скільки нуту можна з'їсти на день. Дієтологи рекомендують зупинитися на дозуванні 100 г на день у вареному вигляді, але якщо у вас слабкий шлунок, краще обмежитися 30 г.
Читайте також: